ßßß

Opis : Dzisiaj proponuję Wam indyjskie kulki z warzyw połączonych z mąką, a następnie smażonych na głębokim oleju. Nazywane są Pakora lub Bhaji. Jest to przekąska podawana przed głównym daniem w Indiach. Przeważnie występuje w wersji solo z każdym z warzyw, ale ja pozwoliłam sobie połączyć dwie najpopularniejsze wersje tych indyjskich przekąsek, które czasami można spotkać w duecie jak u mnie.W moim domu sprawdziły się znakomicie na ciepło jak i na zimno między innymi jako przekąska przed pierwszym daniem, ale również pomiędzy posiłkami na wieczorze indyjskim jak i jako solowe danie obiadowe na ciepło. Trochę przypominają nasze polskie placki ziemniaczane. Świeże są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i lekko gumowe. Po dłuższym czasie lekko tracą na chrupkości, ale są również smaczne i można je wtedy podawać na zimno. Przygotowanie ich to zaledwie kilka minut, a smakują naprawdę dobrze. Zazwyczaj podawane są z dipem jogurtowym. U mnie dip jogurtowy również według jednego z indyjskich sposobów, czyli z orzeszkami ziemnymi.Polecam.Pochodzenie : kuchnia indyjskaIlość : ok. 20 kulek formowanych z czubatej łyżkiSkładniki Na Bhaji/Pakora :2 średnie ziemniaki2 średnie cebule200 g mąki z ciecierzycy (gram flour) - (ja dałam mąkę pszenną)1 łyżeczka całych lub zmielonych ziaren kuminu (kumin w proszku lub ziarna)1 łyżeczka całych ziaren kolendry lub zmielonych ziaren kolendry (kolendra w proszku lub ziarna)1/3 łyżeczki soliposiekane liście kolendry suszonej lub świeżej (opcjonalnie)4-8 łyżek wodyolej do głębokiego smażeniaSkładniki Na Dip Jogurtowy :4 czubate łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnkuszczypta chilliszczypta świeżo zmielonego pieprzu1 łyżeczka kuminu w proszkuok. 50 g pieczonych orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)sól do smakuPrzygotowanie Początkowe Bhaji/Pakora :Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Cebulę obrać i pokroić w pół-plastry.Dodać mąkę.Dodać pozostałe przyprawy.Wymieszać.Dodać wodę do takiej konsystencji, aby ciasto lekko kleiło się.