Wykonanie


Opis : Dzisiaj proponuję Wam indyjskie kulki z warzyw połączonych z
mąką, a następnie smażonych na głębokim
oleju. Nazywane są Pakora lub Bhaji. Jest to przekąska podawana przed głównym daniem w Indiach. Przeważnie występuje w wersji
solo z każdym z warzyw, ale ja pozwoliłam sobie połączyć dwie najpopularniejsze wersje tych
indyjskich przekąsek, które czasami można spotkać w duecie jak u mnie.W moim domu sprawdziły się znakomicie na ciepło jak i na zimno
między innymi jako przekąska przed pierwszym daniem, ale również pomiędzy posiłkami na wieczorze indyjskim jak i jako
solowe danie obiadowe na ciepło. Trochę przypominają nasze polskie placki ziemniaczane. Świeże są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i lekko gumowe. Po dłuższym czasie lekko
tracą na chrupkości, ale są również smaczne i można je wtedy podawać na zimno. Przygotowanie ich to zaledwie kilka minut, a smakują naprawdę dobrze. Zazwyczaj podawane są z dipem
jogurtowym. U mnie dip
jogurtowy również według jednego z
indyjskich sposobów, czyli z
orzeszkami ziemnymi.Polecam.Pochodzenie : kuchnia indyjskaIlość : ok. 20 kulek formowanych z czubatej łyżkiSkładniki Na Bhaji/Pakora :2 średnie
ziemniaki2 średnie
cebule200 g
mąki z
ciecierzycy (gram
flour) - (ja dałam
mąkę pszenną)1 łyżeczka całych lub zmielonych ziaren kuminu (kumin w proszku lub ziarna)1 łyżeczka całych ziaren
kolendry lub zmielonych ziaren
kolendry (
kolendra w proszku lub ziarna)1/3 łyżeczki
soliposiekane liście
kolendry suszonej lub świeżej (opcjonalnie)4-8 łyżek
wodyolej do głębokiego smażeniaSkładniki Na Dip
Jogurtowy :4 czubate łyżki
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnkuszczypta
chilliszczypta świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżeczka kuminu w proszkuok. 50 g pieczonych
orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)
sól do smakuPrzygotowanie Początkowe Bhaji/Pakora :
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w pół-plastry.Dodać
mąkę.Dodać pozostałe
przyprawy.Wymieszać.Dodać
wodę do takiej konsystencji, aby ciasto lekko kleiło się.

Przygotowanie Końcowe Bhaji/Pakora :Wlać
olej do rondla.Rozgrzać
olej (powinien
mieć taką samą temperaturę jak na frytki).Ciasto nabierać łyżką (nie powinno być zbyt ściśnięte ani zbyt luźne).Na głęboki i gorący
olej kłaść ciasto.Smażyć na największym płomieniu do lekkiego zrumienienia.Usmażone kłaść na ręczniku papierowym.Podawać na ciepło (na zimno również smakują dobrze; można podgrzać je w mikrofalówce, ale tylko świeże są chrupiące z wierzchu).Podawać z dipem
jogurtowym.Przygotowanie Dipu
Jogurtowego Z
Fistaszkami :Do miseczki wlać
jogurt.Dodać
przyprawy.Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku.Wymieszać.Dodać
orzeszki ziemne.Całość zmielić blenderem na kremową konsystencję (kilka orzeszków można zostawić nie do końca zmielonych, jeśli ktoś lubi je w całości).Doprawić
solą.Podawać lub odłożyć na jakąś chwilę, aby składniki się przegryzły.Podawać z usmażonymi usmażonymi Bhaji/Pakora.