Wykonanie
Dziś proponuję Wam kolejny przepis z kuchni arabskiej. Jest to wegetariańskie tajine z
ciecierzycy, z
pomidorami i
ziołami. Wspaniałego i niezwykle ciekawego smaku nadaje temu daniu dodatek
miodu.Tajine to rodzaj glinianego naczynia, popularnego w krajach maghrebu (Maroko, Tunezja), w którym przygotowuje się dania o tej samej nazwie. Stożkowy kształt naczynia i powolne gotowanie, (kilka godzin), pozwalają wydobyć pełen smak i aromat potraw. Oryginalnie tajine stawia się na specjalnych nóżkach nad malutkim paleniskiem opalanym węglem drzewnym lub drewnem, w warunkach domowych można używać tego naczynia na zwykłych płytach elektrycznych (nie indukcyjnych!), ustawionych na moc 2. Podobno można także używac na palnikach gazowych, ale nie próbowalam, z pewnoscią warto wtedy zastosować specjalną płytę do równomiernego rozprowadzania ciepła.Ja posiadam oryginalne, tunezyjskie naczynie tajine, przywiozłam je w zeszłym roku z wakacji. Jeśli macie ochotę to zapraszam do poczytania o moich kulinarnych pamiątkach z podróży .Więcej szczegółowych informacji o użytkowaniu tego wspaniałego naczynia możecie znaleźć u Klaudyny w
Ziołowym Zakątku .

Składniki:2 duże
cebule, drobno posiekane3 ząbki
czosnku, zmiażdżone1 łyżka
słodkiej papryki0,5 łyżeczki suszonych
płatków chili1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru1 puszka krojonych
pomidorów (400g)2 łyżki
miodu75g
migdałów w płatkach (dałam mielone, co sprawiło, że sos stał się gęstszy, i nabrał ciekawej faktury)puszka
ciecierzycy (400g)garść
natki pietruszki drobno posiekanej (użyłam nieco mniej suszonej)garść świeżej
kolendry2 gałązki
tymiankusól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać
olej i przesmażyć
cebulę aż się zeszkli. Dodać
sól i
pieprz oraz
czosnek i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać
paprykę w proszku,
płatki chili,
cynamon i
imbir, wszystko dokładnie wymieszać, aż
cebula dokładnie pokryje się
przyprawami. Następnie dodać
pomidory,
miód i doprowadzić do wrzenia, jeśli
sos jest zbyt gęsty podlać niewielką ilością
wody lub
bulionu.Tak przygotowany sos przełożyć do naczynia tajine, dodać
migdały,
zioła i
ciecierzycę. Doprawić do smaku, przykryć i dusić przez okło 1-1,5 godziny. Ponieważ
ciecierzyca z puszki jest miękka gotowanie nie zajmuje dużo czasu, chodzi tu raczej o połączenie smaków i zmieszanie aromatów.Podawać natychmiast, można serwować indywidualnie, z
kuskusem lub
brązowym ryżem.UWAGA - danie to można przygotować również w tradycyjny sposób, bez specjalistycznego naczynia (tajine) czy slow cookera (wolnowaru). Danie można dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w głębokiej patelni lub rondlu, czas należy zmniejszyć do około 30-45 minut.

Smacznego!
