Wykonanie
Mimo tego, że pogoda nie jest przerażająco straszna zdarza mi się tęsknić za latem. Po prostu. Za ciepłem i za ulubionymi
owocami. Zdecydowanie jestem dzieckiem lata. Nie żeby przeszkadzało mi ubieranie miliona warstw ubrań i skakanie przez zaspy. Naprawdę cieszę się na śnieg. Ale ta radość jest krótka. Lubię zimę ale zdecydowanie bardziej lubię lato i słońce. A jak to mówią jeśli łapie Cię dół (pogodowy także) lub jesteś w niezbyt dobrym humorze to trzeba go poprawić fundując sobie małe przyjemności. W końcu nikt nie chce długo pozostać w takim "nienastroju". Pyszne jedzenie naprawdę pomaga! Naleśniki na obiad to zawsze dobry pomysł. A w wersji z
owocami są absolutnie fenomenalne. Przygotowałam je z
jabłkami i
pomarańczami ale każde inne
owoce (np.
gruszki,
śliwki czy
truskawki) sprawdzą się równie dobrze. Przeglądając ostatnio zdjęcia z Maroka natrafiłam na fotkę "sałatki" z
pomarańczy posypanej
cukrem i
cynamonem. Tak więc inspirując się tym dodałam odrobinę tej
przyprawy. W końcu poprawia nastrój i każda pomoc w odzyskaniu dobrego humoru się przyda:) Jeśli macie ochotę dodajcie także ulubione
orzechy.

Składniki: na ciasto naleśnikowe:2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mleka2
jajkasólwoda gazowana (ok szklanka)nadzienie:250 g półtłustego
twarogu3-4 łyżki
jogurtu naturalnegopół łyżeczki
cynamonumiódowoce:duże
jabłkopomarańczacynamonsos balsamiczny (smak
cytrusowy)
miód- z
miodem ostrożnie bo jest także w nadzieniu- więc uważaj żeby nie było za słodko:)łyżka
masłaopcjonalnie:
orzechy pokrojoneWykonanie:Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj w misce.
Wodę dodawaj stopniowo żeby ciasto nie było zbyt rzadkie (można dodać wtedy więcej
mąki). Usmaż naleśniki.
Twaróg przełóż do miski, dodaj
jogurt,
cynamon i
miód. Wymieszaj.
Owoce pozbaw skóry.
Jabłka pokrój w ósemki a
pomarańcze porozdzielaj na mniejsze cząstki. Na patelni rozpuść
masło. Wrzuć
owoce, dodaj
miód i
cynamon. Smaż je chwilę. Nie dopuść do tego żeby zbyt bardzo się rozpadły. Naleśniki faszeruj
serem i zwijaj. Na naleśniki rozłóż
owoce (i
orzechy jeśli używasz) i polej je odrobiną sosu.Smacznego!