Wykonanie
Składniki:*na kluski- 400g białego
twarogu mielonego- 2
jajka- 1 szklanka
mąki pszennej- szczypta
soli*dodatkowo- 4
figi- 1 łyżka
masła- 2 łyżki
miodu-
cynamonSposób przygotowania:1.
Ser ucieramy z
żółtkami, dodajemy
mąkę,
sól i
białka ubite na sztywno. Wyrabiamy ręką, formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy i kroimy na skos (można podsypać odrobiną
mąki).2. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchnie wyciągamy je z
wody.3. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
miód, wrzucamy ugotowane kluski, chwilę smażymy, doprawiamy
cynamonem, na końcu podsmażamy przez chwilę z pokrojonymi
figami.Inspiracja: daretocook