Wykonanie
Kluski, czy pierogi? Jak dla mnie chyba jednak kluski leniwe. Dla większości to danie, które kojarzy się z dzieciństwe. Nie mam takich skojarzeń, ale i tak bardzo je lubię :) Są idealne, na takie napięte dni, kiedy nie ma czasu na nic.porcja dla dwóch osób
KLUSKI:250g
twarogu półtłustego100g
mąki pszennej pełnoziarnistej
jajkoszczyta
soliTwaróg rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj
mąkę,
sól i
jajko. Zagnieć ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, dodaj więcej
mąki. Z ciasta uormuj wałek, jak na kopytka, pokrój go w romby. Gotuj ok 7-8min.DODATKI3
morele3 łyżki
masła klarownego2 łyżki
bułki tartejpół łyżeczki
cynamonuMorele pokrój na ósemki. Na patelni rozpuść
masło, dodaj
cynamon i pokrojone
morele. Podsmaż ok. 2 minut, a następnie dodaj
bułkę tartą i podsmażaj jeszcze ok. 1. minuty, az
bułka się zrumieni. Ugotowane kopytka polej
bułką tartą. Podawaj ciepłe.