ßßß Cookit - przepis na Kluski leniwe z morelami

Kluski leniwe z morelami

nazwa

Wykonanie

Kluski, czy pierogi? Jak dla mnie chyba jednak kluski leniwe. Dla większości to danie, które kojarzy się z dzieciństwe. Nie mam takich skojarzeń, ale i tak bardzo je lubię :) Są idealne, na takie napięte dni, kiedy nie ma czasu na nic.
porcja dla dwóch osób
KLUSKI:
250g twarogu półtłustego
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
jajko
szczyta soli
Twaróg rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj mąkę, sól i jajko. Zagnieć ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, dodaj więcej mąki. Z ciasta uormuj wałek, jak na kopytka, pokrój go w romby. Gotuj ok 7-8min.
DODATKI
3 morele
3 łyżki masła klarownego
2 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki cynamonu
Morele pokrój na ósemki. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i pokrojone morele. Podsmaż ok. 2 minut, a następnie dodaj bułkę tartą i podsmażaj jeszcze ok. 1. minuty, az bułka się zrumieni. Ugotowane kopytka polej bułką tartą. Podawaj ciepłe.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/06/kluski-leniwe-z-morelami.html