Wykonanie
            Kluski leniwe to bardzo prosta potrawa, którą można podać na wiele sposobów, w zależności od upodobań. Leniwe przygotowane wg tego przepisu są miękkie i delikatne w smaku. Najczęściej podaję je polane 
masłem z 
bułką tartą, lekko posłodzone i oprószone 
cynamonem. Oczywiście takiej potrawie musi towarzyszyć jakaś witaminka - u mnie była to surówka z 
marchewki i 
melona.Leniwe można podać w wersji mniej kalorycznej, polane 
jogurtem.Bardzo lubię leniwe w wersji wytrawnej, z 
jogurtem, świeżymi 
ziołami i 
czosnkiem lub z karmelizowaną 
cebulką i 
kubkiem maślanki.Kluski leniwe można odgrzewać w wodzie lub podsmażyć na patelni.Składniki:0,5 kg 
twarogu sernikowego mielonego2 
jajka eko2 szklanki 
mąki pszennej + 
mąka do posypania stolnicyszczypta 
soliPrzygotowanie:Żółta utrzeć z 
twarogiem .
Białka jaj ubić z 
solą na sztywną pianę. 
Białka dodać do 
twarogu i delikatnie wymieszać.Następnie dodawać po trochu 
mąkę i wyrabiać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które będzie odchodziło od miski.Podzielić ciasto na kilka części, z każdej uformować wałeczek i lekko go spłaszczyć. Wałeczki z ciasta pokroić na kluski o dowolnej wielkości.Kluski gotować w posolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.Kluski podałam polane 
masłem klarowanym z 
bułką tartą, 
cukrem trzcinowym i 
cynamonem.Smacznego
