Wykonanie
Walcząc z chorobą nie przestaję gotować. Mój brzuszek mimo wszystko jest głodny i nie bierze pod uwagę tego, że jestem chora. Czy mi się chce? Nie zastanawiam się nad tym. Lubię gotować i nawet jeśli jestem chora jest to dla mnie duża przyjemność. I mimo tego, że bardzo lubię kiedy M. przynosi mi
herbatkę,
leki, pyszne kanapki i
zrobi obiad to jednak nie jest w stanie wygonić mnie z kuchni i kazać leżeć bezczynnie. I dzięki temu, że coś gotuję skupiam się na czymś innym i nie myślę o tym, że wszystko mnie boli. Fakt jest taki, że nie mam zbyt wiele sił na bieganie po kuchni. Także wszelkie kuchenne akrobacje odpadają. Ale jakieś szybkie i łatwe danie?
Czemu nie! Miałam ochotę na kanapką z
brokułem ale w efekcie zmajstrowałam obiad. Szybki, nieskomplikowany i smaczny. Stawiający na nogi:)

Składniki:ok 100 g
makaronu na osobę -u mnie spaghetti ale może być dowolny1
brokuł - pokrojony na kawałkistarty
parmezan- ok 3/4 szklanki3-4 fileciki
anchois3 ząbki
czosnkusos sojowypieprzolej do smażenia (u mnie
ryżowy)
płatki chili (wg gustu- użyłam ok łyżeczki)ok szklanka
wodyłyżka prażonych pestek
słonecznikaWykonanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wlej odrobinę
oleju dodaj
czosnek pokrojony w drobną kostkę,
płatki chili i smaż przez minutę ciągle mieszając. Następnie dodaj
brokuł,
anchois i zalej całość
wodą. Przykryj i gotuj aż
brokuł zmięknie- ewentualnie podlej jeszcze
wodą. Przypraw
sosem sojowym i
pieprzem. Wymieszaj całość. Gdy
makaron będzie gotowy wrzuć go na patelnię i wymieszaj z
brokułem. Przełóż na talerz i posyp startym
parmezanem wg uznania. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!