ßßß
Tydzień pod znakiem pomidora. Na koniec tygodnia proponuję dietetyczną zupę krem z pomidorów i dyni, bogata w witaminy i minerały. Idealną dla alergików, rekonwalescentów, dzieci, dbających o linię... dla wszystkich :)Składniki:1 kg pomidorów1/2 kg dyni1/4 średniego selera2 marchewki1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliweksólcukierkurkumatymianekimbirkminekśmietana lub jogurt naturalnynatka pietruszki drobno posiekanaMarchewki, pietruszkę, seler, czosnek, cebulę obrać. W garnku zagotować wodę ok 2 l. Do gotującej się wody dać szczyptę tymianku, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczyptę kminku, marchewki, pietruszkę, seler, 1 ząbek czosnku, imbir. Cebulę pokroić w grube talarki i "spalić" na suchej patelni z obu stron, dodać do zupy. Dodać oliwę z oliwek, sól do smaku. Wszystko razem gotować na małym ogniu ok 30 min. Gotowy wywar przecedzić przez sito.Pomidory orać ze skóry, pokroić, przełożyć do garnka, dodać 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem gotować na małym ogniu, aż pomidory zmiękną i wytworzy się sos. Garnek ściągnąć z palnika, blenderem zmiksować pomidory z czosnkiem.Dynię umyć obrać, przekroić, oczyścić z pestek i miąższu, pokroić w grubą kostkę, przełożyć do garnka dodać szklankę wody, szczyptę soli, ugotować do miękkości, blenderem zmiksować.Wywar z warzyw połączyć z przecierem pomidorowym, przecierem z dyni, zagotować, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem "nitki" z dodatkiem jogurtu naturalnego (smietany) i posiekaną natką pietruszki.Smacznego :)Źródło przepisu: "Dieta łatwo strawna" R. Połeć, Z. Zawistowska