Wykonanie
Podczas lata ma się ochotę na lekkie potrawy. Moja propozycja na dziś to
marchewka w roli głównej. O bogactwie
marchewki w witaminy i minerały, nie
będę się rozpisywać bo to oczywiste, że jest warzywem młodości, antyrakowym, poprawia wzrok, to też wiadomo, dlatego przejdę od razu do konkretów: na pierwsze danie proponuję zupę krem z
marchewki.Składniki na 6 porcji400 g
marchewki1 jarzynka (
seler,
por,
pietruszka,
marchewka)2
cebule2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek2
liście laurowe6 ziaren
pieprzu1 łyżeczka startego
imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
imbiruszczypta
cukrusól,
pieprz mielony200 ml
jogurtu naturalnegoMarchew i warzywa z jarzynki umyć, obrać.
Marchew pokroić,
pietruszkę i
seler pokroić w plasterki.
Por wraz z jedną gałązką naci
selera i
pietruszki złożyć, dodać
liski laurowe, związać nitką (tak aby było łatwo wyciągnąć zielony bukiet z warzyw).
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać
oliwę i zeszklić na nim
cebulę i
czosnek. Dodać
marchew i chwilę dusić. Dodać
seler,
pietruszkę, zielony bukiet z warzyw. Wlać 1 litr ciepłej
wody, dodać
cukier,
pieprz,
imbir,
sól do smaku. Zupę gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.Zupę wyłączyć, chwilę przestudzić. Wyciągnąć bukiet z warzyw, ziarna
pieprzu (przyznam się, że ja nie wyciągałam ziaren
pieprzu).
Marchew i pozostała warzywa zmiksować blenderem. Wlać
jogurt, całość podgrzać, jeszcze raz zmiksować. W razie konieczności zupę doprawić
solą i mielonym
pieprzem.Smacznego i na zdrowie :)