ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki

nazwa

Wykonanie

Podczas lata ma się ochotę na lekkie potrawy. Moja propozycja na dziś to marchewka w roli głównej. O bogactwie marchewki w witaminy i minerały, nie będę się rozpisywać bo to oczywiste, że jest warzywem młodości, antyrakowym, poprawia wzrok, to też wiadomo, dlatego przejdę od razu do konkretów: na pierwsze danie proponuję zupę krem z marchewki.
Składniki na 6 porcji
400 g marchewki
1 jarzynka (seler, por, pietruszka, marchewka)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 liście laurowe
6 ziaren pieprzu
1 łyżeczka startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
szczypta cukru
sól, pieprz mielony
200 ml jogurtu naturalnego
Marchew i warzywa z jarzynki umyć, obrać. Marchew pokroić, pietruszkę i seler pokroić w plasterki. Por wraz z jedną gałązką naci selera i pietruszki złożyć, dodać liski laurowe, związać nitką (tak aby było łatwo wyciągnąć zielony bukiet z warzyw). Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać marchew i chwilę dusić. Dodać seler, pietruszkę, zielony bukiet z warzyw. Wlać 1 litr ciepłej wody, dodać cukier, pieprz, imbir, sól do smaku. Zupę gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.
Zupę wyłączyć, chwilę przestudzić. Wyciągnąć bukiet z warzyw, ziarna pieprzu (przyznam się, że ja nie wyciągałam ziaren pieprzu). Marchew i pozostała warzywa zmiksować blenderem. Wlać jogurt, całość podgrzać, jeszcze raz zmiksować. W razie konieczności zupę doprawić solą i mielonym pieprzem.
Smacznego i na zdrowie :)
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/07/zupa-krem-z-marchewki.html