Wykonanie

Na drugie urodziny synka postanowiłam upiec tort w kształcie samochodu.Ponieważ wydawało mi się,że będzie za mały na przewidywaną liczbę osób, postanowiłam postawić go na okrągłym torcie. Ponieważ nie miałam odpowiednio dużej okrągłej formy na podstawę, piekłam prostokątne
biszkopty z których wycinałam koła. W rezultacie wyszedł ogromny tort oraz duża ilość nie wykorzystanego
biszkoptu, z którego zrobiłam
ciastka przełożone pozostałą masą i bajaderki .Tort ze względu na masę
jogurtową trochę się skrzywił, ale i tak był pyszny i robił wrażenie.Składniki:- Na 1
biszkopt:10
jajek½ szklanki
mąki ziemniaczanej2 szklanki
mąki pszennej2 ½ szklanki
cukru pudru2 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia2 ½ łyżeczki
octu- Masa jogurtowa:3
jogurtu 400g (u mnie o smaku
owoce leśne)6
galaretek (u mnie
jagodowe)- Warstwa z czarnrj
pożeczki:½ kg czarnej
pożeczki3 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
żelatyny2 łyżki
wodycukier puder- Masa
maślana:zasmażka:- 4 łyżki
margaryny- 4 łyżki
mąki- 1 szklanka
mleka2 paczki
masła2 szklanki
cukru pudru- Dodatkowo:barwniki do ciasta
kakaomocna
herbata na poncz
wódka lub
rum do ponczu (opcjonalnie)
sok z cytrynywykałaczkiWykonanie:- Dzień wcześniej upiec 3
biszkopty (2 w formie 30x20 cm i 1 w formie 40x25 cm), ja upiekłam dodatkowo jeden
biszkopt z porcji ciasta z 4
jajek:
Białka ubić na sztywną pianę a następnie dalej miksując dodawać porcjami
cukier puder.Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet, całość rozetrzeć. Gdy
żółtka zbieleją ubić je. Do
żółtek dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą
mąkę i delikatnie wymieszać składniki.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez około 45 minut. Upieczony
biszkopt powinien odstawać od formy, a jeśli przebijemy nim patyk powinien być suchy.Upieczone
biszkopty wystudzić.- Warstwa z
porzeczek:
Porzeczki zagotować a następnie przetrzeć przez sito,
żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej
wody. Do
porzeczek dodać
żelatynę oraz
jogurt i wymieszać. Dodać
cukier w takiej ilości żeby krem był lekko kwaśny.- Masa z
jogurtu:
Galaretki rozpuścić w połowie ilości
wody podanej na opakowaniu. Rozpuszczoną
galaretkę studzić do momentu, aż
galaretka zacznie się ścinać.
Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby był dobrze napowietrzony. Nadal miksując, powoli dodawać
galaretkę.Krem zostawić by zastygł.- Masa
maślana:Przygotować zasmażkę.
Mleko zagotować. W garnku o grubym dnie rozpuścić
margarynę, dodać
mąkę i chwilę smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie nie przestając mieszać dodać powoli gorące
mleko. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie grudek. Zasmażkę wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując dodawać po trochu zasmażkę. Miksować do momentu aż krem będzie gładki. Do masy można dodać
sok z cytryny.- PonczWymieszać ze sobą mocną
herbatę i
cytrynę. Można dodać
wódkę lub
rum.- Złożyć tort:Podstawa:Dwóm mniejszym
biszkoptom obciąć dłuższe boki, złożyć oba ciasta w 1 kawałek. Za pomocą szablonu wyciąć z
biszkoptu podstawę ciasta. Wycięte
biszkopty przekroić wzdłuż na 3 części.Pierwszy
biszkopt nasączyć ponczem a następnie nałożyć masę
jogurtową. Dół drugiego
biszkopta posmarować kremem z
porzeczki i położyć go na
masie jogurtowej.Drugi
biszkopt nasączyć ponczem a następnie nałożyć masę
jogurtową. Na wierzch ułożyć ostatni
biszkopt.Kilka łyżek masy
maślanej wymieszać z zielonym barwnikiem do ciasta. Posmarować podstawę ciasta zielonym kremem maślanym.Auto:Większy
biszkopt przekroić na pół wzdłuż dłuższego
boku a następnie oba kawałki ciasta przeciąć by z każdego powstały 2 blaty. 3 blaty będą tworzyć podstawę auta.Z 4 blatu odciąć wzdłuż dłuższej krawędzi pasek o szerokości 3 cm - będzie to spojler. Z reszty ciasta wyciąć 2 do 3 prostokątów, każdy mniejszy od poprzedniego. Z ciasta, które zostało wyciąć dwa małe prostokąty, które będą nadkolami.Ułożyć wszystkie kawałki ciasta i przyciąć w kształt auta. Ja za bardzo przycięłam dach więc zrobiłam go jeszcze raz z dodatkowego awaryjnego
biszkoptu.Pierwszy blat samochodu nasączyć ponczem, następnie posmarować masą
jogurtową. Spód drugiego blatu posmarować kremem z
porzeczek i położyć go na
masie jogurtowej. Drugi blat nasączyć ponczem, nałożyć masę
jogurtową. Następnie nałożyć nadkola i położyć ostatni blat. Delikatnie docisnąć.Spód pierwszego blatu tworzącego dach posmarować masą
jogurtową i położyć go na podstawie auta. Na przemian nasączając
biszkopt i smarując go masą
jogurtową złożyć dach samochodu.Złożony samochód przyciąć tak by powstało auto. W miejscu gdzie jest
maska dodatkowo przycięłam
biszkopt tworząc wgłębienie.Do części masy
maślanej dodać czerwony barwnik i wymieszać - mój był niezbyt dobry bo zamiast czerwonego dostałam różową masę. Auto posmarować masą, przyciąć spojler i przyczepić go wykałaczkami oraz posmarować masą.Auto umieścić na podstawie
tortu.Za pomocą wykałaczki narysować poszczególne elementy. Kilka łyżek masy
maślanej wymieszać z
kakaem. Za pomocą szprycy narysować wszystkie kontury i koła auta.Za pomocą szprycy wypełnić wszystkie elementy auta.Gotowy tort włożyć na noc do lodówki.

