Wykonanie

Ten tort był robiony w moim domu odkąd pamiętam. Na tym przepisie, no może bez masy cukrowej, ćwiczyłam moje pierwsze wypieki. Dobrze jeśli powidła, które użyjemy, będą domowe, raczej kwaśne niż słodkie.Tort
pokryłam masą
cukrową. Co ważne, zanim pokryjemy tort masą
cukrową trzeba go najpierw posmarować masą
maślaną, bo niektóre kremy (np.
śmietana) rozpuszczają masę
cukrową i tort może w rezultacie źle wyglądać.Składniki:-
biszkopt:160 g
mąki pszennej (1 ¼ szklanki)60 g
mąki ziemniaczanej (¼ szklanki)6
jajek200 g
cukru pudru (1 ½ szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 ½ łyżeczki
octu- krem:zasmażka:- 3 łyżki
margaryny- 3 łyżki
mąki- ¾ szklanki gorącego
mleka300 g
masłasok z cytrynykakao- do nasączenia:mocna
herbatasok z cytrynywódka lub
spirytus- masa cukrowa:6 g
żelatyny30 ml
wody50 g glukozy18 g
masła400 g
cukru pudrubarwnik spożywczyWykonanie:Upiec
biszkopt:Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy.
Białka oddzielić od
żółtek, obie
mąki przesiać przez sito. Do
żółtek dodać
ocet i
proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż
żółtka zbieleją.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać
cukier puder po 1 łyżce.Do
białek po trochu dodawać
żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z
białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.Do
jajek dodać powoli przesianą
mąkę delikatnie i powoli mieszając.
Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie
biszkoptu sprawia, że nadmiar pary
wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a
biszkopt nie opadnie.Ciasto studzić w piekarniku.Przygotować zasmażkę:
Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać
mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać
mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić.
Masło rozetrzeć z
cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki.Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać
sok z cytryny, do drugiej
kakao, obie dokładnie wymieszać.Przygotować
herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną
herbatę (ok. ⅔ szklanki), dodać
sok z cytryny,
alkohol i wszystko wymieszać.
Biszkopt przeciąć na 3 części. Pierwszy blat nasączyć
herbatą i posmarować białą masą. Na masę położyć drugi blat i delikatnie docisnąć.Drugi blat nasączyć
herbatą i posmarować ciemną masą. Spód trzeciego blatu posmarować powidłami. Trzeci blat położyć na ciemnej
masie tak żeby powidła były po stronie ciemnej masy. Delikatnie docisnąć.Ostatni blat nasączyć
herbatą a następnie cały tort posmarować masą
maślaną. Tort włożyć do lodówki na około 30 minut.Przygotować masę
cukrową:
Cukier puder przesiać przez sito.
Żelatynę wsypać do garnka o grubym dnie, zalać
wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła.Do
żelatyny dodać
masło i glukozę, podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować.Masę dodać do ⅔ przesianego
cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką.Gdy
cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę i wyrabiać ręcznie stopniowo dosypując
cukier.Masę cienko rozwałkować na stolnicy posypanej przesianym
cukrem pudrem. Ostrożnie przełożyć masę na tort i delikatnie oraz powoli dociskać brzegi masy do
tortu, jednocześnie bardzo delikatnie naciągając powstałe z masy falbanki. Nadmiar masy odciąć nożem.Do reszty masy można dodać
barwnik spożywczy, jednak żeby kolor na pewno był jednolity lepiej zrobić to w momencie podgrzewania składników.Z masy zrobić dekoracje do
tortu.




