Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was kolejny wariant pizzy. Tym razem postanowiłam wypróbować
mąkę żytnią do przygotowania
spodu, jako że staram się aktualnie w diecie unikać pszenicy. Moim zdaniem jest to eksperyment udany, bo całość bardzo mi smakowała. Jedyne do czego można się przyczepić to fakt, że pizza wychodzi cieńsza niż ta z użyciem
mąki pszennej. Mnie to jednak nie przeszkadza, bo jestem miłośniczką pizzy na cienkim spodzie.

Składniki:ciasto:300 g
mąki żytniej typ 720 + do podsypywania35 g
drożdży250 ml letniego
mlekastołowa łyżka
cukru2 łyżki stołowe
oliwy3/4 łyżeczki
solisos :puszka
pomidorów bez skórki1
cebula3 ząbki
czosnkupół łyżeczki
cukru2 łyżeczki
oreganołyżeczka
bazyliiłyżeczka
czosnku granulowanegoszczypta
tymiankusól i
pieprzolej do smażeniadodatki:pizza 1garść
kukurydzykilka plasterków
pieczarekkawałki
kabanosa100 g
mozzarelli pokrojonej w plastrygarść
twardego sera np.
parmezanupizza 2garść
kukurydzykilka listków
rukoli6-8
suszonych pomidorów100 g
mozzarelli pokrojonej w plastrygarść
twardego sera np.
parmezanuPrzygotowanie:W misce umieszczamy rozdrobnione
drożdże,
cukier oraz łyżeczkę
mąki. Całość delikatnie rozgniatamy widelcem, a następnie dolewamy letnie
mleko (nie może być zbyt ciepłe, bo wysoka temperatura zabije
drożdże). Gotowy rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicy/blacie przesiewamy
mąkę, formujemy kopczyk, robimy dołek, w którym umieszczamy
sól, zaczyn z
drożdży oraz
oliwę. Powoli zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, na 30-60 minut do wyrośnięcia. Następnie przegniatamy je raz jeszcze, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do temperatury 220-250 stopni, pamiętając, że kamień musi się nagrzewać przynajmniej pół godziny. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, formujemy dwa okrągłe placki o grubości kilku mm i pozwalamy im odpocząć jeszcze przez 10 minut. Następnie tuż przed pieczeniem każdy spód pizzy smarujemy
sosem pomidorowym i układamy na nim ulubione dodatki. Pizzę przekładamy ostrożnie na gorący kamień i pieczemy około 10 minut (w praktyce czas pieczenia może być nieco dłuższy lub krótszy, zależnie od możliwości Waszego piekarnika). Gotową pizzę podajemy
solo lub z dipami. Smacznego!Warto sprawdzić także przepisy na sosy:sos bel gijski
sos czosnkowyaoraz inne warianty pizzy:pizza łąckapizza na tortillipizzerinkipizza na spodzie z
kalafiora