ßßß Cookit - przepis na Pizza na żytnim spodzie (pieczona na kamieniu)

Pizza na żytnim spodzie (pieczona na kamieniu)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was kolejny wariant pizzy. Tym razem postanowiłam wypróbować mąkę żytnią do przygotowania spodu, jako że staram się aktualnie w diecie unikać pszenicy. Moim zdaniem jest to eksperyment udany, bo całość bardzo mi smakowała. Jedyne do czego można się przyczepić to fakt, że pizza wychodzi cieńsza niż ta z użyciem mąki pszennej. Mnie to jednak nie przeszkadza, bo jestem miłośniczką pizzy na cienkim spodzie.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki żytniej typ 720 + do podsypywania
35 g drożdży
250 ml letniego mleka
stołowa łyżka cukru
2 łyżki stołowe oliwy
3/4 łyżeczki soli
sos :
puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
2 łyżeczki oregano
łyżeczka bazylii
łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta tymianku
sól i pieprz
olej do smażenia
dodatki:
pizza 1
garść kukurydzy
kilka plasterków pieczarek
kawałki kabanosa
100 g mozzarelli pokrojonej w plastry
garść twardego sera np. parmezanu
pizza 2
garść kukurydzy
kilka listków rukoli
6-8 suszonych pomidorów
100 g mozzarelli pokrojonej w plastry
garść twardego sera np. parmezanu
Przygotowanie:
W misce umieszczamy rozdrobnione drożdże, cukier oraz łyżeczkę mąki. Całość delikatnie rozgniatamy widelcem, a następnie dolewamy letnie mleko (nie może być zbyt ciepłe, bo wysoka temperatura zabije drożdże). Gotowy rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicy/blacie przesiewamy mąkę, formujemy kopczyk, robimy dołek, w którym umieszczamy sól, zaczyn z drożdży oraz oliwę. Powoli zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, na 30-60 minut do wyrośnięcia. Następnie przegniatamy je raz jeszcze, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do temperatury 220-250 stopni, pamiętając, że kamień musi się nagrzewać przynajmniej pół godziny. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, formujemy dwa okrągłe placki o grubości kilku mm i pozwalamy im odpocząć jeszcze przez 10 minut. Następnie tuż przed pieczeniem każdy spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim ulubione dodatki. Pizzę przekładamy ostrożnie na gorący kamień i pieczemy około 10 minut (w praktyce czas pieczenia może być nieco dłuższy lub krótszy, zależnie od możliwości Waszego piekarnika). Gotową pizzę podajemy solo lub z dipami. Smacznego!
Warto sprawdzić także przepisy na sosy:
sos bel gijski
sos czosnkowy
a
oraz inne warianty pizzy:
pizza łącka
pizza na tortilli
pizzerinki
pizza na spodzie z kalafiora
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/05/pizza-na-zytnim-spodzie-pieczona-na.html