Wykonanie
Jeśli macie dość smażonej
cukinii, placków z
cukinią i lecza z
cukinią, ten przepis na pewno Was zainteresuje.
Cukinia może być całkiem niestandardowym dodatkiem do pizzy. Na koniec lata warto się o tym przekonać! 😉





Składniki:Ciasto:3 dag
drożdży1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli1 łyżka
oleju1 szklanka
mleka3 szklanki
mąkiFarsz1 mała
cukinia zielona1 mała
cukinia żółta1
pomidor żółty20 dkg
wędliny20 dkg
pieczarek1 kulka
mozzareli1 szklanka tartego
parmezanusól i
pieprz3 łyżki
przecieru pomidorowegobazylia,
oregano,
sólWykonanie:Zaczyn: W głębokiej misce mieszamy
drożdże z
solą i
cukrem aż staną się płynne. Dodajemy
olej, ciepłe
mleko i 3 łyżki
mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.Po odczekaniu 20 minut do powstałego zaczynu wsypujemy pozostałą
mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy
mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kroimy
cukinię,
pomidor,
pieczarki w plastry. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy
mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy
sosem pomidorowym, posypujemy
ziołami. Układamy na nich plasterki
wędliny,
cukinii,
pieczarek,
pomidorów,
mozzareli, przyprawiamy. Całość posypujemy
parmezanem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z
sosem czosnkowym lub
pomidorowym.Scenografia eventowa czyli jak stworzyć wymarzony projekt ? Firma ,,Zaplecze graficzne’’ świadczy wszelkie zadania związane z tworzeniem wizualizacji eventowych. Pomoże zorganizować odpowiednią scenografię i oprawę wizualną niezależnie od tego, czy organizujesz poważną konferencję czy kreatywne szkolenie