Wykonanie
Jeśli szukacie niecodziennego pomysłu na świąteczne wypieki i jeśli lubicie ciasta pokroju marchewkowca, to polecam Wam to ciacho. Jest po prostu wspaniałe i podbiło moje
serce na tyle, że stało się moim ulubionym. Smak
pomidorów nie jest wyczuwalny, lecz nadaje bardzo ciekawy aromat. Nikt z moich znajomych nie odgadł sekretnego składnika jakim są
pomidory :). Wypiek ten został także doceniony w Półfinale BlogerChefa (zobacz relację), bo wraz z roladkami z
kurczaka (kliknij po przepis) zagwarantował mi awans do finału. :)

Składniki:ciasto:100 g
suszonych pomidorów200 ml gęstego
soku pomidorowego(najlepszy będzie przecierowy, w kartonikach po 400ml)2 szklanki
mąki pszennej tortowej3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody3 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki zmielonych
goździków1 szklanka
cukru2
jaja1/4 szklanki zimnej
wody1/2 szklanki
rodzynekkrem:100 g
masła100 g
cukru pudru150 g kremowego
serka1 łyżeczka esencji waniliowejdodatkowo:posypka cukrowa do ozdobyPrzygotowanie:ciasto:Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Suszone pomidory płuczemy z
oleju pod letnią
wodą, a następnie blendujemy z
sokiem pomidorowym na gładką masę. Suche składniki (
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawy korzenne oraz
cukier) przesiewamy do dużej miski. Dodajemy purée z
pomidorów i miksujemy na średnich obrotach przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy
jajka,
wodę i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dosypujemy
rodzynki i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do silikonowej formy o średnicy 23 cm i pieczemy przez około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy na kratce.krem:Za pomocą miksera ucieramy
masło z
cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy
serek oraz esencję
waniliową. Całość ucieramy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez wyczuwalnych drobinek
cukru.dekoracja:Krem wykładamy na ostudzonym cieście za pomocą szpatułki. Posypujemy posypką
cukrową.