Wykonanie
Szybko na pewno, a czy zdrowo... skoro są
marchewki to musi być zdrowo, prawda? :)Dzisiaj zapraszam na ciasto
marchewkowe. Może nie jest to najlepsze ciasto
marchewkowe jakie
jadłam, ale mimo wszystko znalazło wielu fanów - do wypróbowania jeśli macie ochotę.Przepis pochodzi z gazetki "Być jak Kurt Scheller - kuchnia szwajcarska".- 4 szt. średniej wielkości
marchewki- 2 szklanki
mąki pszennej- 1,5 szklanki
cukru drobnego do wypieków- 5
jajek- 0,5 łyżeczki
cynamonu- mała szczypta zmielonych
goździków- 1 łyżeczka
sody- szczypta
soli-
masło do wysmarowania blachy

Przygotowanie:
Marchewki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Przełóż do miski, dodaj
cukier,
sodę,
żółtka jaj,
mąkę,
cynamon i
goździki - dokładnie wszystko wymieszaj (wystarczy zrobić to łyżką).
Białka z odrobiną
soli ubij na sztywno i delikatnie połącz z wymieszanymi wcześniej składnikami. Formę do pieczenia (u mnie tortownica 24 cm) wysmaruj
masłem i wysyp
mąką,
bułką tartą lub pokruszonymi
orzechami (u mnie
bułka tarta). Przełóż masę. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 40-50 min (do suchego patyczka).Po wystygnięciu ciasto możesz posypać
cukrem pudrem, polać lukrem lub posypać pokruszonymi
orzechami. Ja dodatkowo ozdobiłam ciasto małymi
marchewkami z masy cukrowej.Moje ciasto z kilku powodów musiało pozostać właśnie w tej postaci - tzn. suche, bez kremów. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby je przełożyć kremem.W ciastach
marchewkowych bardzo smakuje mi krem z
serka Philadelphia:- 300 g
serka philadelphia- 6 łyżek
masła, w temperaturze pokojowej- 1,5 szklanki
cukru pudru, przesianego- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
wanilii (polecam zrobić sobie domowy ekstrakt z
wanilii - to bardzo proste, można go baaaardzo długo przechowywać, a nadaje wypiekom cudowny smak i zapach! Przepis można znaleźć TU)SMACZNEGO! :)