ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Jestem fanką ciasta marchewkowego. Mieszkając w Anglii robiłam je bardzo często. Niestety nie potrafię znaleźć swojego starego przepisu, więc wypróbowałam nowy z bloga Iskierka w kuchni tylko troszeńkę go zmodyfikowałam. Było pyszne, niestety nie wiem dlaczego po wystudzeniu środek mi opadł. Mimo to było bardzo smaczne, zupełnie inne od tego, które robiłam dotychczas :) Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 23-26cm)
Ciasto:
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki oleju
- 4 jajka, roztrzepane
- garść posiekanych migdałów
- garść rodzynek
- 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki
Krem:
- 300g kremowego serka typu Philadelphia
- 1 szklanka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, przyprawy, sodę, proszek i cukier połączyć w misce. W drugiej misce połączyć jajka z olejem. Mikserem wymieszać obie miski, dodać bakalie ze startą marchewkę i wymieszać łyżką. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w formie, następnie przekrawamy je na pół. Serek dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Większą część wykładamy na środek ciasta, resztą dekorujemy wierzch wraz z migdałami.
W oryginalnym przepisie dodawane są orzechy włoskie, ananas lecz myślę, że można dodać co tylko się ma w domu. Wcześniejszym przepisie nie dodawałam bakalii i też było smaczne.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/11/ciasto-marchewkowe.html