Wykonanie
Tym razem do konkursu "Książęce Mistrzostwa Smaku - Jasne
Ryżowe" zgłaszam przepis na danie główne ;). W polskiej kuchni mamy wiele potraw bardzo treściwych, które doskonale komponują się z kieliszkiem wódeczki lub kuflem
piwa. Długo myślałam, jakie danie można by uzupełnić piwnym aromatem. Padło na jedną z moich ulubionych potraw - gołąbki ;). Przepis ten jest FANTASTYCZNY! Gołąbki po zbójnicku podbiły moje
kubki smakowe, a najbardziej ten sos...który wykorzystam również w przyszłości do
mięs np.
żeberek.


Składniki:2 małe główki
kapusty włoskiej600g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego150g
szynki pokrojonej w kostkę500 g pumpernikla3 stołowe łyżki
musztardy1 stołowa łyżka
octu balsamicznego300ml
piwa Książęce Jasne
Ryżowe2
cebule2 ząbki
czosnkususzony
majeranek2
żółtkatrochę
masłapół litra
bulionu warzywnego2
szalotki(receptura potrawy została skomponowana specjalnie do
piwa Książęce Jasne
Ryżowe)Przygotowanie:Surowe
mięso mieszamy z posiekaną
cebulą,
czosnkiem,
żółtkami, 2 łyżkami
musztardy,
majerankiem,
solą i
pieprzem.
Pumpernikiel przecinamy poprzecznie na pół i wkruszamy połowę do
mięsa. Mieszamy.
Kapustę dzielimy na liście. Wycinamy głąb. Mniejsze liście ze środka drobno siekamy i dodajemy do farszu (około połowy ilości) . Duże liście sparzamy we wrzącej osolonej wodzie i hartujemy zimną
wodą, by zachowały zielony kolor. Łyżką nakładamy farsz na
kapustę i zwijamy gołąbki. Jeżeli w gołąbku
zrobi się pęknięcie możemy to naprawić nitką. Na dużej patelni rozgrzewamy trochę
masła i podsmażamy na niej gołąbki po obu stronach, do lekkiego zrumienienia. Podlewamy je
bulionem, gotujemy aż
bulion odparuje i zredukuje trochę swoją objętość. Następnie zmniejszamy płomień i dusimy przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie gołąbki wraz z
bulionem przekładamy do innego naczynia. Ponownie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej
szynkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy posiekaną
szalotkę. Smażymy do momentu aż będą rumiane. Zlewamy na patelnię
bulion spod gołąbków. Zmniejszamy ogień i bardzo powoli wlewamy
piwo. Grzejemy aż
piwo dobrze połączy się z
bulionem. Następnie dodajemy łyżkę
musztardy i
octu balsamicznego. Opcjonalnie można dodać 2 łyżki soku z
buraków, ale nie jest to konieczne. Aby związać sos i uzupełnić jego smak kruszymy pozostałą część pumpernikla do sosu. Po kilku minutach zgęstnieje. Teraz umieszczamy gołąbki ponownie w sosie. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i całość dusimy 5-10 minut. Podajemy od razu z kuflem
piwa Książęce Jasne
Ryżowe. Smacznego!
