Wykonanie
Do zrobienia gołąbek przymierzałam się już od kilku tygodni. Dziś był idealny dzień na to, ponieważ mam wolny dzień od pracy, a pogoda jak na koniec czerwca bardziej przypomina jesienną niż letnią. Gołąbki robiłam pierwszy raz w życiu:) Zawsze wydawało mi się, że zrobienie ich jest bardziej skomplikowane. A tu nic bardziej mylnego. Okazuje się, że są bardzo proste w przygotowaniu, choć troszkę czasochłonne. A jak smakują... mmmm... Niebo w gębie:) Polecam:)

Składniki:ok 700 g
mięsa mielonego wieprzowo- wołowegogłówka
kapusty,ok 200 g
ryżu,1 duża
cebula,2 ząbki
czosnku,2
kostki rosołowe,
masło,suszona
natka pietruszki,
majeranek,
sól,
pieprz.Wykonanie:Z
kapusty wycinamy głąba. Liście
kapusty delikatnie i powoli oddzielamy od siebie. W dużym garnku gotujemy
wodę. Do gotującej
wody wkładamy
kapustę. Po kilku minutach wykładamy. Gdy trochę przestygnie ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa.
Ryż gotujemy trochę krócej niz na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do
mięsa, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem, suszona
natka pietruszki, przysmażoną na
maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętą przez praskę ząbkami
czosnku. Całość dokładnie wyrabiamy. Farsz nakładamy na liście
kapusty i formujemy gołąbki.Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi
kapusty, które nam zostały. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je kostkami rosołowymi rozpuszczonymi w wodzie, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie. Gotujemy je ok 60 min. na małym ogniu.Gdy trochę przestygną obsmażamy gołąbki na
oleju, aż będą rumiane. Gotowe gołąbki podajemy z
sosem pomidorowym.



Smacznego!