Wykonanie
Są to moje pierwsze gołąbki i
powiem, że jestem baardzo zadowolona :) Polecam.
Składniki:1 kg
mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)1 głowa
kapusty2 duże
cebule3-4 ząbki
czosnku1
jajko3 łyżki
bułki tartej2
torebki ugotowanego
ryżu1 słoiczek
koncentratu pomidorowego500 g
soku pomidorowego zagęszczonegokostka
masłamajeranek,
sól,
pieprz,
kostka rosołowatrochę
mąkinatka pietruszkiśmietana 12% albo 18%Z
kapusty wykroić środek. Zagotować całą w dużym garnku. Po kilku minutach zdjąć ostrożnie kilka liści. Tym sposobem zdejmować też następne (podgotowane lepiej się ściągają). Zdjęte liście
kapusty włożyć do tej samej
wody i gotować na małym ogniu do miękkości.
Ryż ugotować.
Mięso włożyć do dużej miski.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
maśle. Dodać przeciśnięty
czosnek, zamieszać. Dodać do
mięsa. Dodać również
ryż i
bułkę tartą. Doprawić
solą i
pieprzem i odrobiną
majeranku. Dobrze wymieszać ręką.Sos:Pozostałe
masło rozpuścić, dodać 3-4 łyżki
mąki i chwilę pogotować, cały czas mieszając. Zalać
wodą do połowy, zagotować, mieszając. Dodać
sok pomidorowy, koncentrat,
sól,
pieprz,
majeranek i
kostkę rosołową. Gotować przez chwile cały czas mieszając. Na końcu dodać
śmietanę i posiekaną
natkę pietruszki.Z
mięsa formować kulki na wielkość dłoni. Układać na środek liścia i zaginać najpierw jedne boki do siebie do środka,
potem następne. Trzeba robić to ostrożnie, żeby się nie porwały, natomiast żeby przylegały dosyć mocno do
mięsa.Układać w naczyniu (u mnie duży garnek) jeden obok drugiego. Zalać sosem i dusić ok. 1 , 5 h na bardzo małym ogniu (!).Smacznego!