ßßß Cookit - przepis na Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

niedziela, 21 Marzec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Składniki:
główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
4 torebki ryżu
ewentualnie 2 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
kostka rosołowa (lub wcześniej przygotowany bulion)
sos:
mąka
masło
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Kapustę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie i delikatnie oddzielamy poszczególne liście. Ryż gotujemy ok. 5 minut krócej, niż jest podane na opakowaniu. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy przeciśnięty czosnek, ewentualnie jajka i przyprawiamy do smaku. Gotowy farsz układamy porcjami na liściach kapusty i zawijamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kilka liści kapusty i posypujemy wiórkami masła. Układamy gołąbki w naczyniu (chociaż najlepiej gotuje się je w szybkowarze, jeśli ktoś ma). Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i zalewamy gołąbki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.
Sos pomidorowy: w rondelku przesmażamy 2 łyżki mąki z 2 łyżkami masła. Dolewamy szklankę wody. Gdy się zagotuje dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy pieprzem ,solą, wegetą i ewentualnie ziołami prowansalskimi.

Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/dania-z-ryzem/golabki-w-sosie-pomidorowym