Wykonanie
niedziela, 21 Marzec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Składniki:główka
kapusty1 kg
mięsa mielonego4
torebki ryżuewentualnie 2
jajka2 ząbki
czosnkusól,
pieprzkostka rosołowa (lub wcześniej przygotowany
bulion)sos:
mąkamasłokoncentrat pomidorowyzioła prowansalskiesól,
pieprzKapustę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie i delikatnie oddzielamy poszczególne liście.
Ryż gotujemy ok. 5 minut krócej, niż jest podane na opakowaniu.
Mięso mieszamy z ugotowanym
ryżem, dodajemy przeciśnięty
czosnek, ewentualnie
jajka i przyprawiamy do smaku. Gotowy farsz układamy porcjami na liściach
kapusty i zawijamy.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kilka liści
kapusty i posypujemy wiórkami
masła. Układamy gołąbki w naczyniu (chociaż najlepiej gotuje się je w szybkowarze, jeśli ktoś ma).
Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i zalewamy gołąbki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.
Sos pomidorowy: w rondelku przesmażamy 2 łyżki
mąki z 2 łyżkami
masła. Dolewamy szklankę
wody. Gdy się zagotuje dodajemy mały słoiczek
koncentratu pomidorowego. Doprawiamy
pieprzem ,
solą,
wegetą i ewentualnie
ziołami prowansalskimi.