ßßß
Składniki:główka kapusty1 kg mięsa mielonego4 torebki ryżuewentualnie 2 jajka2 ząbki czosnkusól, pieprzkostka rosołowa (lub wcześniej przygotowany bulion)sos:mąkamasłokoncentrat pomidorowyzioła prowansalskiesól, pieprzKapustę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie i delikatnie oddzielamy poszczególne liście. Ryż gotujemy ok. 5 minut krócej, niż jest podane na opakowaniu. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy przeciśnięty czosnek, ewentualnie jajka i przyprawiamy do smaku. Gotowy farsz układamy porcjami na liściach kapusty i zawijamy.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kilka liści kapusty i posypujemy wiórkami masła. Układamy gołąbki w naczyniu (chociaż najlepiej gotuje się je w szybkowarze, jeśli ktoś ma). Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i zalewamy gołąbki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.Sos pomidorowy: w rondelku przesmażamy 2 łyżki mąki z 2 łyżkami masła. Dolewamy szklankę wody. Gdy się zagotuje dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy pieprzem ,solą, wegetą i ewentualnie ziołami prowansalskimi.