ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona w piwie

Szynka pieczona w piwie

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna, kruchutka szynka wieprzowa pieczona w piwie - świetna na ciepło (krojona w grubsze plastry i polana wytworzonym sosem) , jak i na zimno do kanapek.
SKŁADNIKI
1 kg szynki wieprzowej
3 łyżki musztardy delikatesowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka płynnego miodu
3/4 szklanki piwa
PRZYGOTOWANIE
Szynkę myjemy i usuwamy tłuszcz i żyłki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz piwa) mieszamy i zalewamy mięso. W zamkniętym pojemniku wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy do rękawa i wlewamy piwo. Wstawiamy zamknięty rękaw do naczynia żaroodpornego lub blaszki i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie rozcinamy rękaw, by mięso się zrumieniło a sos zredukował. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Domowa szynka gotowa :)
Smacznego :)
źródło inspiracji
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/szynka-pieczona-w-piwie.html