Wykonanie
Aromatyczna, kruchutka
szynka wieprzowa pieczona w
piwie - świetna na ciepło (krojona w grubsze plastry i polana wytworzonym sosem) , jak i na zimno do kanapek.

SKŁADNIKI1 kg
szynki wieprzowej3 łyżki
musztardy delikatesowej3 łyżki suszonego
majeranku2 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
pieprzu1 łyżka płynnego
miodu3/4 szklanki
piwaPRZYGOTOWANIE
Szynkę myjemy i usuwamy tłuszcz i żyłki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz
piwa) mieszamy i zalewamy
mięso. W zamkniętym pojemniku wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy do rękawa i wlewamy
piwo. Wstawiamy zamknięty rękaw do naczynia żaroodpornego lub blaszki i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie rozcinamy rękaw, by
mięso się zrumieniło a sos zredukował. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.Domowa
szynka gotowa :)Smacznego :)



źródło inspiracji