Wykonanie
Żeberka duszone z
miodem i
musztardą są soczyste i bardzo aromatyczne. W trakcie duszenia wytwarza się pyszny sos, który powstaje z
cebuli i
czosnku z
przyprawami. Tak przygotowane
mięso podaję najczęściej z
ziemniakami i mizerią.Do sosu użyłam
miodu wielkokwiatowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka - tam można zaopatrzyć się w naprawdę doskonałe
miody, polecam Wam sklep .



Składniki :1 kg
żeberek wieprzowych (paski)4 spore
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
musztardy sarepskiej1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
miodu wielokwiatowego, polecam Sklep
Miody Suszka3 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte i osuszone
żeberka kroję na kawałki, oprószam je
solą. W brytfance rozgrzewam
olej, układam
żeberka i smażę je na rumiano z obu stron. W międzyczasie bardzo drobno siekam
cebule (można je zetrzeć na tarce), dodaję do
mięsa gdy jest rumiane, zmniejszam ogień i pod przykryciem smażę razem, do zeszklenia się
cebuli. Następnie dodaję
musztardę, pokrojony na kawałki
czosnek,
majeranek i dolewam ok. szklanki
wody. Duszę wszystko do miękkości
mięsa, uzupełniając
wodę w razie konieczności - by
mięso się nie przypaliło i żeby ciągle dusiło się w sosie. Pod koniec duszenia dodaję
miód, doprawiam wszystko do smaku
solą i
pieprzem, duszę jeszcze kilkanaście minut, by smaki się połączyły.Przepis autorski.

