Wykonanie
Do Wrocławia dotarła fala upałów na termometrze 30 stopni i odechciewa się wszelakiego jedzenia. Chłodnik szczawiowy z
jajkami się chłodzi, a ja Was zapraszam na obiad z przed kilku dni, jako, że u mnie tradycyjny poślizg :)

Składniki:800 g
szynki wieprzowej b/k1 średnia
cebula1 nieduża
marchewka1 duży
pomidor2 ząbki
czosnku5-6 ziarenek
ziela angielskiego2
listki laurowe1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
majeranku2 łyżki
miodu1 łyżka
musztardy francuskiej1 szklanka
piwasól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka do panierowania

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Doprawić
solą,
pieprzem,
papryką,
majerankiem i pokrojonym
czosnkiem. Przykryć folią i odstawić do lodówki do następnego dnia.

Wyjąć
mięso z lodówki, obtoczyć w
mące i smażyć na
oleju z dwóch stron, aż się zarumieni. W międzyczasie w garnku zagotować około 0,8 l
wody, dodać pokrojoną w kosteczkę
marchewkę,
cebulę oraz
liście laurowe i
ziele angielskie. Do gotującej się
wody przełożyć całe podpieczone
mięso. Wlać
piwo, dodać
miód,
musztardę i obranego ze skórki pokrojonego w kostkę
pomidora. Dusić na małym ogniu przez 60 minut. Na końcu ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem.
Bitki podałam z
kasza jęczmienną ugotowaną na sypko i
sałatą z
winegretem. Smacznego.