ßßß

około 2 kg szynki wieprzowej ze skórąnamoczka na 48 godzin:około 2 litrów zimnej wody2 łyżki soli ( z górkami)1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu1 łyżeczka słodkiej papryki2 liście laurowe2 zmiażdżone ząbki czosnkupomada:3 łyżki oleju1 łyżka płynnego miodu3/4 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 0,5 płaskiej łyżeczki soli1 łyżeczka majeranku0,5 łyżeczki czarnego pieprzu0,5 łyżeczki słodkiej papryki2 ząbki czosnkuSzynkę dokładnie umyć, osuszyć, następnie odciąć cienko skórę, tłuszcz zostawić.Powierzchnię tłuszczu naciąć na krzyż, na głębokość warstwy tłuszczu.
Składniki namoczki wymieszać ze sobą, włożyć szynkę, zalewa ma ją przykrywać. Odstawić do lodówki na 48 godzin, po 24 godzinach obrócić szynkę na drugą stronę.
Po upływie 48 godzin szynkę wyjąć, opłukać, osuszyć.Składniki pomady wymieszać ze sobą.
Posmarować obficie szynkę z każdej strony.Przygotować szerokie naczynie żaroodporne, na dno wylać około 3/4 szklanki wody, włożyć szynkę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wsadzić szynkę (niczym jej nie przykrywać na początku) i w tej temperaturze piec przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze około 2 godzin, szynkę co około 15 minut polewamy wytworzonym sosem.
Gdy zauważymy, że po około godzinie pieczenia powierzchnia szynki zaczyna zbyt mocno się rumienić, przykryć ją folią aluminiową i piec do końca wyżej wymienionego czasu.