Wykonanie
Jedna z najlepszych pieczeni jakie miałam możliwość próbować... niezwykle soczyste aromatyczne delikatne
mięso, jeju, pychotka ! Pyszna na zimno jak i na ciepło z
sosem pieczeniowym, wspaniała !
około 2 kg
szynki wieprzowej ze skórąnamoczka na 48 godzin:około 2 litrów zimnej
wody2 łyżki
soli ( z górkami)1 łyżeczka czarnego mielonego
pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki2
liście laurowe2 zmiażdżone ząbki
czosnkupomada:3 łyżki
oleju1 łyżka płynnego
miodu3/4 łyżki
sosu sojowego ciemnego lub 0,5 płaskiej łyżeczki
soli1 łyżeczka
majeranku0,5 łyżeczki
czarnego pieprzu0,5 łyżeczki
słodkiej papryki2 ząbki
czosnkuSzynkę dokładnie umyć, osuszyć, następnie odciąć cienko skórę, tłuszcz zostawić.Powierzchnię tłuszczu naciąć na krzyż, na głębokość warstwy tłuszczu.
Składniki namoczki wymieszać ze sobą, włożyć
szynkę, zalewa ma ją przykrywać. Odstawić do lodówki na 48 godzin, po 24 godzinach obrócić
szynkę na drugą stronę.
Po upływie 48 godzin
szynkę wyjąć, opłukać, osuszyć.Składniki pomady wymieszać ze sobą.
Posmarować obficie
szynkę z każdej strony.Przygotować szerokie naczynie żaroodporne, na dno wylać około 3/4 szklanki
wody, włożyć
szynkę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wsadzić
szynkę (niczym jej nie przykrywać na początku) i w tej temperaturze piec przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze około 2 godzin,
szynkę co około 15 minut polewamy wytworzonym sosem.
Gdy zauważymy, że po około godzinie pieczenia powierzchnia
szynki zaczyna zbyt mocno się rumienić, przykryć ją folią aluminiową i piec do końca wyżej wymienionego czasu.