Wykonanie
Każdy ma swój sposób na przygotowanie pieczeni świątecznej, ja piekłam
szynkę wcześniej zapeklowaną, polecam również na pieczeń karczek i
łopatkę wieprzową. Peklowane
mięso jest bardziej soczyste, miękkie i kruche a po upieczeniu
daje się pokroi ć w cienkie plastry.Taka pieczeń jest pyszna na zimno do kanapek jak i na ciepło.Na zdjęciu pieczeń kroiłam jeszcze ciepłą więc struktura
mięsa nie jest jeszcze zwarta:)

PIECZEŃ:1,5 -2 kg
szynki wieprzowej, surowej1 łyżka
majeranku5 ząbków
czosnku1 łyżka
słodkiej paprykisól pieprz do smakudodatkowo rękaw do pieczeniaZALEWA DO PEKLOWANIA:Peklowanie to sposób utrwalania
mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche.3 litry
wody3 łyżki
soli3
liście laurowe5 ziarnek
ziela angielskiego10 ziarnek
pieprzu5 ząbków
czosnku pokrojonych w plastryW garnku mieszamy
wodę z
przyprawami, mieszamy, wkładamy
mięso (powinno byc całe zalane zalewą ) przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin lub więcej w chłodne miejsce.PRZYGOTOWANIE :Gdy
mięso już się zapeklowało, wyciągamy je na sitko i czekamy aż dobrze się odsączy.Nacieramy je
przyprawami (
solą,
majerankiem i
papryką ).W
mięsie ostrym nożykiem robimy dziurki i wtykamy kawałki
czosnku, można oczywiście ten sposób ominą ć i natrze ć pieczeń rozgniecionym
czosnkiem.
Mięso wkładamy do rękawa, szczelnie zamykamy a igłą robimy w folii kilka dziurek .Czas pieczenia zależy od wagi
mięsa, 1,5 kg piekłam 1,5 godziny .Piekarnik na 190 * C, po upływie 30 minut możemy zmniejszamy temperaturę do 180-170 * C.Po ostudzeniu
mięso kroimy na kawałki.

