Wykonanie
Dosyć często robię różne
mięsa na kanapki, ale jakoś jeszcze żadnego przepisu nie dodałam :)Tak więc dziś podaję przepis na bardzo smaczną domową
wędlinkę.
Składniki:1 kg
schabumarynata:2 litry przegotowanej
wody1 łyżka
soli peklującej1 łyżka
pieprzu1 łyżka
papryki słodkiej1 łyżeczka
czosnku granulowanego3
liście laurowe5 ziarenek zieladodatkowo:2 łyżki
oleju1 łyżka
przyprawy do mięs1 zmiażdżony ząbek
czosnkuodrobinę
pieprzu,
majerankuW naczyniu układamy
schab, w przegotowanej wodzie mieszamy
przyprawy i zalewamy
mięso. Odstawiamy na 4-6 dni w chłodne miejsce codziennie przekręcamy.Jak
mięso jest już zamarynowane wykładamy z zalewy lekko osuszamy i smarujemy dodatkowymi
przyprawami wymieszanymi w
oleju. Owijamy nasz kawałek
mięsa w folię aluminiową wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach najpierw półtorej godziny a
potem odkrywamy i dopiekamy 20 minut by wierzch się zarumienił.