ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z zielonego ogórka

Zupa krem z zielonego ogórka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na zupkę, która zaciekawiła mnie już dawno temu u Domi . Co prawda teraz nie sezon na ogórki, ale udało mi się kupić ładne okazy....ochoty na mizerię nie było, tak więc powstała zupa ;). Do przepisu dodałam swoje modyfikacje. Jeżeli ktokolwiek tu obecny zastanawia się jak smakuje zupa krem z zielonego ogórka - niech spróbuje! Gorąco polecam, zupa na stałe wpisuje się w obiadowe menu i chętnie będę do niej wracać. Kto wie, może nawet zdetronizuje klasyczną ogórkową?
Składniki:
około 500 g świeżego, zielonego ogórka (2-3 szt.)
porcja rosołowa
pęczek włoszczyzny (w tym 2 duże marchewki)
100g serka topionego śmietankowego
pół cebuli
pęczek koperku
2 łyżki stołowe śmietany
sól, pieprz
łyżka maggi
2 liście laurowe
4 kuleczki ziela angielskiego
łyżka przyprawy bułgarskiej (suszone płatki papryki czerwonej, zielonej, chilli oraz pomidorów)
pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
opcjonalnie łyżka mąki pszennej i 3 łyżki mleka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Włoszczyznę myjemy, obieramy. Gotujemy w około 700ml wody około 30-40min razem z porcją rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim. W tym czasie ogórki myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach bez obierania skórki. Gdy wywar jest gotowy wyciągamy warzywa oraz porcję rosołową. Do garnka z wywarem wkładamy ogórki wraz z posiekaną w kostkę cebulą, serkiem topionym oraz ugotowaną wcześniej marchewką. Całość podgrzewamy do zagotowania. Do gotującej zupy wlewamy śmietankę, a następnie blendujemy ją na gładką masę.
Zupę stawiamy na wolnym ogniu, dosypujemy posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku wedle uznania (przyprawą bułgarską, czosnkiem niedźwiedzim, maggi, solą, pieprzem). Gotujemy na wolnym ogniu przez 5min. Jeżeli krem jest zbyt rzadki możemy go zagęścić. Łyżkę mąki mieszamy z trzema łyżkami mleka (najlepiej przetrzeć zawiesinę przez sito, by nie było grudek), dodajemy go gorącej, ale odstawionej z palnika zupy i całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Podawać z grzankami. Smacznego!
Co warto wiedzieć o ogórkach?
Substancje zawarte w ogórkach działają korzystnie na proces trawienia przy jednoczesnym odkwaszaniu organizmu. Poza tym ogórki są bogate w witaminę K, która wzmacnia krzepliwość krwi.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/02/zupa-krem-z-zielonego-ogorka_18.html