Wykonanie
Dzisiaj propozycja na zupkę, która zaciekawiła mnie już dawno temu u Domi . Co prawda teraz nie sezon na
ogórki, ale udało mi się kupić ładne okazy....ochoty na mizerię nie było, tak więc powstała zupa ;). Do przepisu dodałam swoje modyfikacje. Jeżeli ktokolwiek tu obecny zastanawia się jak smakuje zupa krem z zielonego
ogórka - niech spróbuje! Gorąco polecam, zupa na stałe wpisuje się w obiadowe menu i chętnie
będę do niej wracać. Kto wie, może nawet zdetronizuje klasyczną ogórkową?

Składniki:około 500 g świeżego, zielonego
ogórka (2-3 szt.)porcja rosołowapęczek
włoszczyzny (w tym 2 duże
marchewki)100g
serka topionego śmietankowegopół
cebulipęczek
koperku2 łyżki stołowe
śmietanysól,
pieprzłyżka
maggi2
liście laurowe4 kuleczki
ziela angielskiegołyżka
przyprawy bułgarskiej (suszone
płatki papryki czerwonej, zielonej,
chilli oraz
pomidorów)pół łyżeczki
czosnku niedźwiedziegoopcjonalnie łyżka
mąki pszennej i 3 łyżki
mleka do zagęszczeniaPrzygotowanie:
Włoszczyznę myjemy, obieramy. Gotujemy w około 700ml
wody około 30-40min razem z porcją rosołową,
liściem laurowym i
zielem angielskim. W tym czasie
ogórki myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach bez obierania skórki. Gdy
wywar jest gotowy wyciągamy warzywa oraz porcję rosołową. Do garnka z
wywarem wkładamy
ogórki wraz z posiekaną w kostkę
cebulą,
serkiem topionym oraz ugotowaną wcześniej
marchewką. Całość podgrzewamy do zagotowania. Do gotującej zupy wlewamy
śmietankę, a następnie blendujemy ją na gładką masę.Zupę stawiamy na wolnym ogniu, dosypujemy posiekany
koperek oraz doprawiamy do smaku wedle uznania (
przyprawą bułgarską,
czosnkiem niedźwiedzim,
maggi,
solą,
pieprzem). Gotujemy na wolnym ogniu przez 5min. Jeżeli krem jest zbyt rzadki możemy go zagęścić. Łyżkę
mąki mieszamy z trzema łyżkami
mleka (najlepiej przetrzeć zawiesinę przez sito, by nie było grudek), dodajemy go gorącej, ale odstawionej z palnika zupy i całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Podawać z grzankami. Smacznego!

Co warto wiedzieć o ogórkach?Substancje zawarte w ogórkach działają korzystnie na proces trawienia przy jednoczesnym odkwaszaniu organizmu. Poza tym
ogórki są bogate w witaminę K, która wzmacnia krzepliwość
krwi.