ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
5 dużych pomidorów
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
włoszczyzna
porcja rosołowa
1 puszka pomidorów
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu kolorowego
świeżo mielony pieprz
mielone chilli
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka suszonego lubczyku
sól himalajska do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Do misy multicookera/ do głębokiej patelni wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory*, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy oliwę i zaczynamy smażyć. W multicookerze należny ustawić opcję FRY i czas 15 minut. Taki sam czas powinien być wystarczający podczas smażenia na patelni.
*- pomidory dodałam ze skórką i gniazdem nasiennym. Po zmiksowaniu zupa i tak zostanie przecedzona przez sito.
Gdy już składniki będą odpowiednio podsmażone to do misy multicookera/patelni dodajemy 1.5 l wody (jeżeli patelnia nie pomieści takiej ilości przelej to do garnka). Wyłączamy opcję smażenia. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę (w mniejszych kawałkach szybciej się ugotują i zmiękną- łatwiej zmiksować). Dodajemy także porcję rosołową i przyprawy. Przemieszać i dodać zawartość puszki. Zamknąć misę i ustawić program SOUP i czas 60 minut. W garnku ustaw średni ogień i zakryj garnek pokrywką. Po tym czasie zupa jest gotowa. Możesz odłowić liście, ziarenka , por i porcję rosołową. Pozostałe warzywa zostawiłam. Całość zmiksowałam blenderem. Na sam koniec zupę przepuściłam przez sito aby pozbyć się np. kawałków niezmiksowanego pieprzy i nasion (pestek, skórek).
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/02/zupa-krem-z-pomidorow.html