Wykonanie

Składniki:porcja rosołowa z
kurczaka 1Kucharek (smak wiosny)
ziele angielskie,
pieprz,
liść laurowykalarepa duża 1
ziemniaki 2
marchew 1
pietruszka 1
szalotki 2
sól,
pieprz do smaku
śmietanaser pleśniowy (lazur złocisty)Grzanki:
bułka 1
czosnek 1 ząbek
masło lub
olej (ok. 2 łyżki)Wykonanie:

Porcję rosołową umyć, podzielić na mniejsze części, zalać ok. 2 litrami
wody i zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać
przyprawy i gotować na wolnym ogniu.

Warzywa obrać, umyć, pokroić i dodać do
wywaru. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. W tym czasie przygotować grzanki:
bułkę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć rozgnieciony
czosnek, dodać
bułkę, zrumienić.Z zupy wyjąć
mięso z kośćmi oraz ziarenka i
liść laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę.

Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać
śmietanę. Nalać do miseczek posypać kawałkami
sera i grzankami.