ßßß
Składniki:porcja rosołowa z kurczaka 1Kucharek (smak wiosny)ziele angielskie, pieprz, liść laurowykalarepa duża 1ziemniaki 2marchew 1pietruszka 1szalotki 2sól, pieprz do smakuśmietanaser pleśniowy (lazur złocisty)Grzanki:bułka 1czosnek 1 ząbekmasło lub olej (ok. 2 łyżki)Wykonanie:
Porcję rosołową umyć, podzielić na mniejsze części, zalać ok. 2 litrami wody i zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu.
Warzywa obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. W tym czasie przygotować grzanki: bułkę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać bułkę, zrumienić.Z zupy wyjąć mięso z kośćmi oraz ziarenka i liść laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Nalać do miseczek posypać kawałkami sera i grzankami.