ßßß
Składniki:kości kurczaka (lub inne) ok. 25 dagmarchew 1pietruszka 1seler naciowy 1 łodygacebula mała 1sól, ziele angielskie, pieprz, liść laurowyszpinak mrożony ½ paczkisok z cytryny 1-2 łyżkiczosnek 1-2 ząbkigałka muszkatołowa mielona ¼ łyżeczkiśmietana mały kubeczek 1mąka pszenna 1 łyżkasól, pieprzWykonanie:Kości zalać dwoma litrami wody, posolić, zagotować, zdjąć powstałą pianę. Warzywa umyć, pokroić dodać do wywaru razem z zielem, pieprzem i liściem laurowym, gotować do miękkości. Wyjąć kości. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek i sok z cytryny, gotować aż szpinak będzie dobry. Zmiksować. Mąkę rozprowadzić w śmietanie, zabielić zupę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, jajem ugotowanym na twardo, grzankami.