Wykonanie

Składniki:kości
kurczaka (lub inne) ok. 25 dag
marchew 1
pietruszka 1
seler naciowy 1 łodyga
cebula mała 1
sól,
ziele angielskie,
pieprz,
liść laurowyszpinak mrożony ½ paczki
sok z cytryny 1-2 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
gałka muszkatołowa mielona ¼ łyżeczki
śmietana mały kubeczek 1
mąka pszenna 1 łyżka
sól,
pieprzWykonanie:Kości zalać dwoma litrami
wody, posolić, zagotować, zdjąć powstałą pianę. Warzywa umyć, pokroić dodać do
wywaru razem z zielem,
pieprzem i
liściem laurowym, gotować do miękkości. Wyjąć kości. Dodać
szpinak,
gałkę muszkatołową, rozgnieciony
czosnek i
sok z cytryny, gotować aż
szpinak będzie dobry. Zmiksować.
Mąkę rozprowadzić w
śmietanie, zabielić zupę, zagotować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać z
ziemniakami,
jajem ugotowanym na twardo, grzankami.