Wykonanie
Podstawę risotta stanowi
ryż, do którego dodaje się różne jarzyny,
mięso,
ryby,
grzyby lub pozostałe resztki tych potraw. Gotowe danie
przyprawia się (jeśli ktoś lubi) tartym
parmezanem lub innym
twardym serem.

Składniki:
ryż 2
torebkikukurydza 1 puszka
groszek zielony, 1 puszka
papryka czerwona i żółta po 1
kiełbasa 0,5 kg
olej 4 łyżki
sól,
pieprz,
czosnek,
bazylia,
papryka,
sos sojowyWykonanie:Rozgrzać
olej na wysokiej patelni, wrzucić
ryż, zezłocić.W tym czasie pokroić
paprykę w słupki i
kiełbasę w półplastry.Dodać do
ryżu paprykę,
kukurydzę,
groszek,
kiełbasę, przyprawić do smaku. Dusić ok. 30 min. W razie potrzeby podlać
wodą lub
bulionem. Podawać gorące.