Wykonanie

Faszerowane warzywa są świetnym pomysłem na letnie obiady. Gdy za oknem ukrop i żar leje się z nieba nie ma się najmniejszej ochoty na stanie przy garach i gotowanie.
Papryki faszerowane robi się bardzo szybko i łatwo, można je nadziewać na różne sposoby. Ja dzisiaj przedstawiam Wam jeden z nich :-)Składniki:500 g
mięsa mielonego wieprzowego1 średniej wielkości
batat1/2 szkl
ryżuok 10
grzybów mun3 ząbki
czosnkuok 1 łyżeczki sosu
piri -
piri1 łyżka
sosu sojowego1 szkl passaty pomidorowej
olej bazyliowyok 1 łyżeczki
papryki wędzonej
sól,
pieprz4
papryki czerwone4
papryki żółte1.
Grzyby mun zalewamy zimną
wodą i moczymy ok 15 minut, a następnie kroimy w drobne słupki.
Batata obieramy i również kroimy w bardzo drobne słupki (najpierw w cienkie plastry, a później w słupki). W dużym rondlu rozgrzewamy
olej i wrzucamy
bataty. Podsmażonego
ziemniaka przekładamy do miski.2. W tym samym naczyniu smażymy również
mięso doprawione
solą,
pieprzem i
papryką wędzoną. Gdy będzie już gotowe, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, passatę
pomidorową,
grzyby mun, ugotowany wg przepisu
ryż, sos
piri -
piri,
sos sojowy i
bataty. W razie potrzeby całość doprawiamy
solą i
pieprzem.3. Od
papryk ścinamy górę, wydrążamy środki i oczyszczamy. Każdą
paprykę mocno nadziewamy farszem i przykrywamy odkrojoną częścią.
Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy
wodą do wysokości ich przecięcia. Pieczemy ok 1 godziny w 200*C.SMACZNEGO :-)



