Wykonanie
Ostatnio coraz częściej przygotowuję grillowane
mięso .Przyczyn jest kilka. Po pierwsze, mam patelnię do grilla, która nie wiem dlaczego, spędziła prawie rok nieużywana. Po drugie takie potrawy są bardzo szybkie do zrobienia. Po trzecie są mniej kaloryczne, bo smażone bez tłuszczu lub z niewielką ilością. Po czwarte wreszcie, są niesamowicie pyszne. Taka grillowana pierś, to naprawdę niewiele pracy, a zadowolenie jedzących gwarantowane!

2
piersi z kurczaka3 łyżki
oleju1 łyżka
sosu sojowego4 ząbki
czosnku, roztartesok z 1/2
cytryny2 łyżeczki suszonej
bazylii1 łyżeczka wędzonej
paprykisól i
pieprzZ
oleju,
sosu sojowego,
czosnku,
soku z cytryny,
bazylii i
papryki przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Piersi, przekrojone wzdłuż na pół, solimy i
pieprzymy po czym wkładamy do marynaty i pozostawiamy na kilkanaście minut. Patelnie grillową podgrzewamy i układamy na niej piersi wraz z całością marynaty. Grillujemy po kilka minut z obu stron. W sezonie letnim można oczywiście skorzystać z grilla ogrodowego