Wykonanie
Kilka postów wstecz pokazywałam jak zrobić
makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym
stole.
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola oraz
orzechami włoskimi.Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników
sera gorgonzola.
Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem
białego wina podlewane
wywarem warzywnym. Czasem warto poświęcić kilka chwil na stworzenie wykwintnego dania.
SKŁADNIKI :( przepis autorski)
wywar1
cebule1 ząbek
czosnku1
marchewpół
selera w korzeniu1
korzeń pietruszkitymianek 2 gałązki
rozmaryn 1 gałązkę
liść laurowy 1szt
sól do smakuświeżo zmielony
pieprz2 łyżki
oliwy4 -5
grzybów suszonychsos beszamelowy40 g
cebuli w kostce (1
cebula )30 g
masła30 g
mąki pszennej300 ml
mleka300 ml
wywaru warzywnegosól do smaku
biały pieprz do smakuszczypta
gałki muszkatołowejsos gorgonzola na ok 500 ml200 g
sera gorgonzola300ml
sosu beszamelowegook 100 ml
wywaru warzywnego60 ml
białego winasól do smaku
biały pieprz do smakuodrobina
soku z cytrynyorzechy włoskie 5-6 szt rozłupane
makaron grzybowy ok 100 gram świeżego na osobę (wedle uznania )
SPOSÓB WYKONANIA
wywar-
cebulę,
czosnek obrać i pokroić na kawałki,
marchew,
seler,
pietruszkę obrać pokroić na większe kawałki- w garnku z grubym dnem rozgrzać
oliwę, wrzucić do tego
czosnek,
cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić
włoszczyznę oraz
zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając- podlać litrem zimnej
wody dodać
grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut
między czasie doprawić do smaku- wystudzić
sos beszamelowy-
cebulę obrać pokroić w kostkę- w garnku pogrzać
masło gdy się już rozpuści dodajemy taka samą ilość
mąki cały czas mieszamy, aby nam się nie przypaliło stopniowo dodajemy do tego zimne
mleko oraz zimny
wywar warzywny- mieszamy i ok 10 minut na małym ogniu go gotujemy doprawiamy
solą oraz
pieprzemsos gorgonzola-
ser gorgonzola kroimy w kostkę- przygotowany
sos beszamelowy podgrzewamy i dodajemy do tego
ser pokrojony w kostkę pamiętając, aby mieszać i gotujemy na małym ogniu- do tego dodajemy
wywar warzywny oraz
białe wino ciągle mieszamy dodajemy jeszcze odrobinę
soku z cytryny aby delikatnie przełamać smak- doprawiamy całość
solą oraz
pieprzem białym- gotowe jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty i delikatny ubijamy go delikatnie mikseremMiędzyczasie gotujemy nasz
grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze
włoskie orzechy.
Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi
orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim
stole wigilijnym.
Smacznego