ßßß Cookit - przepis na Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny

Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny

nazwa

Wykonanie

Kilka postów wstecz pokazywałam jak zrobić makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym stole.
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi.
Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto poświęcić kilka chwil na stworzenie wykwintnego dania.
SKŁADNIKI :( przepis autorski)
wywar
1 cebule
1 ząbek czosnku
1 marchew
pół selera w korzeniu
1 korzeń pietruszki
tymianek 2 gałązki
rozmaryn 1 gałązkę
liść laurowy 1szt
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy
4 -5 grzybów suszonych
sos beszamelowy
40 g cebuli w kostce (1 cebula )
30 g masła
30 g mąki pszennej
300 ml mleka
300 ml wywaru warzywnego
sól do smaku
biały pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
sos gorgonzola na ok 500 ml
200 g sera gorgonzola
300ml sosu beszamelowego
ok 100 ml wywaru warzywnego
60 ml białego wina
sól do smaku
biały pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny
orzechy włoskie 5-6 szt rozłupane
makaron grzybowy ok 100 gram świeżego na osobę (wedle uznania )
SPOSÓB WYKONANIA
wywar
- cebulę, czosnek obrać i pokroić na kawałki, marchew, seler, pietruszkę obrać pokroić na większe kawałki
- w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić do tego czosnek, cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić włoszczyznę oraz zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając
- podlać litrem zimnej wody dodać grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut między czasie doprawić do smaku
- wystudzić
sos beszamelowy
- cebulę obrać pokroić w kostkę
- w garnku pogrzać masło gdy się już rozpuści dodajemy taka samą ilość mąki cały czas mieszamy, aby nam się nie przypaliło stopniowo dodajemy do tego zimne mleko oraz zimny wywar warzywny
- mieszamy i ok 10 minut na małym ogniu go gotujemy doprawiamy solą oraz pieprzem
sos gorgonzola
- ser gorgonzola kroimy w kostkę
- przygotowany sos beszamelowy podgrzewamy i dodajemy do tego ser pokrojony w kostkę pamiętając, aby mieszać i gotujemy na małym ogniu
- do tego dodajemy wywar warzywny oraz białe wino ciągle mieszamy dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny aby delikatnie przełamać smak
- doprawiamy całość solą oraz pieprzem białym
- gotowe jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty i delikatny ubijamy go delikatnie mikserem
Międzyczasie gotujemy nasz grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze włoskie orzechy.
Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim stole wigilijnym.
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/12/makaron-grzybowy-z-aromatycznym-sosem.html