Wykonanie
Jesień nieodzownie kojarzy się ze złotymi liśćmi,
grzybami,
orzechami i oczywiście
dynią.
Dynie w moim rodzinnym domu rosły od zawsze, ale służyły najczęściej jako ozdoba, a jedyną ich częścią wykorzystywaną przez moją mamę, były pestki. Ja, jak zwykle ciekawa nowych smaków, w minionym roku robiłam z dyni różne cudeńka, a to placki, a to zupę, a to sos do
makaronu i oczywiście ciasto. W tym roku ma miejsce ciąg dalszy moich eksperymentów
dyniowych i jednym z nich, swoją
droga moim nieskromnym zdaniem bardzo udanym, pragnę się dziś z
Wami podzielić - jest to lekkie ciasto z musem
dyniowo-
pomarańczowym na
czekoladowym spodzie.Ciacho to, dzięki niewielkiej zawartości
cukru i tłuszczu, może śmiało nominować do fit deseru.

Spód na bazie
płatków owsianych świetnie komponuje się z aromatycznym musem
dyniowo pomarańczowym, a całość wieńczy delikatna
serowo-śmietankowa pianka. Jest po prostu pyszne.


Owsiany spód1. szklanka
płatków owsianych1/2 kostki
masła (100 g.)1/2 tabliczki
czekolady gorzkiejMasło i
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub mikrofali. 3/4
płatków mielimy na
mąkę, można zmielić wszystkie, ja lubię chrupiące
płatki więc zostawiłam część. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wykładamy na dno tortownicy (22 cm).Mus
dyniowyok 1/2 kg. dyni2
pomarańczekilka
goździków1 łyżeczka
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
imbiru2 łyżki
miodu1
galaretka cytrynowa2 łyżeczki
żelatynyDynię i
pomarańcze kroimy drobno i gotujemy z
przyprawami do miękkości. Kiedy
dynia zmięknie dodajemy
miód,
żelatynę i
galaretkę. Można dodać więcej
żelatyny i pominąć
galaretkę, ale moim zdaniem nadaje ona ciekawszego smaczku musowi. Całość dodatkowo blendujemy do uzyskania gładkiej masy i wykładamy na owsiany spód.
Serowo-śmietankowa pianka300 g.
sera twarogowego (u mnie delikatny president)200 ml
śmietany 30%3 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki
cukru pudruUbijamy schłodzoną
śmietanę z
cukrem pudrem, następnie ostrożnie łączymy z
serem i rozpuszczoną
żelatyną. Całość wykładamy na mus
dyniowy. Ja dodatkowo ozdobiłam wierzch startą
czekoladą.

Smacznego