ßßß
Spód na bazie płatków owsianych świetnie komponuje się z aromatycznym musem dyniowo pomarańczowym, a całość wieńczy delikatna serowo-śmietankowa pianka. Jest po prostu pyszne.
Owsiany spód1. szklanka płatków owsianych1/2 kostki masła (100 g.)1/2 tabliczki czekolady gorzkiejMasło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. 3/4 płatków mielimy na mąkę, można zmielić wszystkie, ja lubię chrupiące płatki więc zostawiłam część. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wykładamy na dno tortownicy (22 cm).Mus dyniowyok 1/2 kg. dyni2 pomarańczekilka goździków1 łyżeczka cynamonuszczypta gałki muszkatołowejszczypta imbiru2 łyżki miodu1 galaretka cytrynowa2 łyżeczki żelatynyDynię i pomarańcze kroimy drobno i gotujemy z przyprawami do miękkości. Kiedy dynia zmięknie dodajemy miód, żelatynę i galaretkę. Można dodać więcej żelatyny i pominąć galaretkę, ale moim zdaniem nadaje ona ciekawszego smaczku musowi. Całość dodatkowo blendujemy do uzyskania gładkiej masy i wykładamy na owsiany spód.Serowo-śmietankowa pianka300 g. sera twarogowego (u mnie delikatny president)200 ml śmietany 30%3 łyżeczki żelatyny2 łyżeczki cukru pudruUbijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, następnie ostrożnie łączymy z serem i rozpuszczoną żelatyną. Całość wykładamy na mus dyniowy. Ja dodatkowo ozdobiłam wierzch startą czekoladą.
Smacznego