ßßß Cookit - przepis na Pad thai z kurczakiem

Pad thai z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Jedno z bardziej popularnych dań kuchni tajskiej - pad thai. Wybrałam przepis z tej strony, jest on w miarę neutralny (bez krewetek czy tofu), ponieważ wiem, że nie wszyscy za tymi dodatkami przepadają (np. K. nie może jeść skorupiaków, a ja nie lubi ę tofu) choć przepis można oczywiście dowolnie modyfikować i dodać wspomniane sk ładniki .
Postanowiliśmy przygotować je do akcji wspólnego gotowania ;)
Wraz ze mną pad thai przygotowali Mirabelka, Panna Malwinna i Bartoldzik .
Składniki :
Opakowanie makaronu ryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów)
200-300g piersi z kurczaka
1 łyżeczka maki kukurydzianej
3 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 czerwone chili
1 szalotka
2-3 łyżki kiełków fasoli
2 garście zielonego groszku (mrożony)
kilka strączków groszku cukrowego pokrojonego na cienkie paski
sól, pieprz
0,5 łyżki pasty z tamarynowca rozcieńczona niewielka ilością wody
2 łyżki sosu rybnego
szczypta pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki lub płatków chili
2 łyżki brązowego cukru
szczypta białego pieprzu
oliwa do smażenia
świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania)
Przygotowanie :
Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły.
Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz.
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej marynatą przygotowaną z maki kukurydzianej rozrobionej z sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i odstaw.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną papryczkę chili oraz pokrojoną w piórka szalotkę. Przesmaż chwilę, aż cebula się zeszkli i dodaj kurczaka. W razie potrzeby, gdy wok będzie zbyt suchy dolej odrobinę wody, dodaj groszek. Gdy kurczak będzie usmażony dodaj makaron ryżowy oraz sos pad thai. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszaj smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj kiełki fasoli i groszek cukrowy i smaż jeszcze przez chwile. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i ewentualnie sosem rybnym. Natychmiast nakładaj na talerze i podawaj przybrane dymką, świeżą kolendra i/lub orzechami.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/10/pad-thai-z-kurczakiem.html