Wykonanie
Jedno z bardziej popularnych dań kuchni tajskiej - pad thai. Wybrałam przepis z tej strony, jest on w miarę neutralny (bez
krewetek czy
tofu), ponieważ wiem, że nie wszyscy za tymi dodatkami przepadają (np. K. nie może jeść skorupiaków, a ja nie lubi ę
tofu) choć przepis można oczywiście dowolnie modyfikować i dodać wspomniane sk ładniki .Postanowiliśmy przygotować je do akcji wspólnego gotowania ;)Wraz ze mną pad thai przygotowali Mirabelka, Panna Malwinna i Bartoldzik .

Składniki :Opakowanie
makaronu ryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów)200-300g
piersi z kurczaka1 łyżeczka
maki kukurydzianej3 łyżki
sosu sojowego3 ząbki
czosnku1 czerwone
chili1
szalotka2-3 łyżki
kiełków fasoli2 garście
zielonego groszku (mrożony)kilka strączków
groszku cukrowego pokrojonego na cienkie paski
sól,
pieprz0,5 łyżki pasty z tamarynowca rozcieńczona niewielka ilością
wody2 łyżki
sosu rybnegoszczypta
pieprzu kajeńskiego,
ostrej papryki lub
płatków chili2 łyżki
brązowego cukruszczypta
białego pieprzuoliwa do smażeniaświeża
kolendra,
dymka,
orzechy (opcjonalnie do przybrania)

Przygotowanie :
Makaron zalej gorącą
woda i odstaw aby nasiąkły.Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca,
brązowy cukier,
sos rybny,
pieprz kajeński i
biały pieprz.
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej marynatą przygotowaną z
maki kukurydzianej rozrobionej z
sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i odstaw.W woku lub głębokiej patelni rozgrzej
olej, dodaj
czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną
papryczkę chili oraz pokrojoną w piórka
szalotkę. Przesmaż chwilę, aż
cebula się zeszkli i dodaj
kurczaka. W razie potrzeby, gdy wok będzie zbyt suchy dolej odrobinę
wody, dodaj
groszek. Gdy
kurczak będzie usmażony dodaj
makaron ryżowy oraz sos pad thai. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszaj smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj
kiełki fasoli i
groszek cukrowy i smaż jeszcze przez chwile. W razie potrzeby dopraw
solą i
pieprzem i ewentualnie
sosem rybnym. Natychmiast nakładaj na talerze i podawaj przybrane
dymką, świeżą
kolendra i/lub
orzechami.


Smacznego !