Wykonanie
Smaczna, lekka
sałatka na bazie
kaszy bulgur (u mnie bulgur z
makaronem vermicelli) z gotowanymi
buraczkami,
kukurydzą,
jabłkiem,
cebulką i
kiełkami. Słodkie i słone smaki składników podkreślone są
sosem winegret z
czosnkiem i
musztardą Dijon.
Sałatka zainspirowany przepisem z bloga Filozofia smaku .

Składniki:4 niewielkie ugotowane
buraczki1 szklanka
kaszy bulgur1 puszka
kukurydzy2 kwaśne
jabłka1
cebula dymka ze
szczypiorkiem½ opakowania
kiełków np.
brokułu lub
rzodkiewki (25g)½ pęczka posiekanej
natki pietruszkiSos winegret z
czosnkiem i
musztardą Dijon:2 ząbki posiekanego drobno
czosnku½ szklanki
oliwy z oliwek1 łyżka
musztardy Dijonsok z ½
cytryny1 łyżka
octu winnego lub z
jabłek1 łyżeczka
cukru½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
pieprzuSkładniki sosu umieścić w niewielkim słoiku, zakręcić i wymieszać do połączenia składników.Zagotować 1 litr
wody, posolić i ugotować w nim
kaszę wg przepisu na opakowaniu (około 15 minut). Wystudzić.
Buraczki obrać i pokroić w niewielką kostkę.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę dymkę drobno posiekać, a
szczypiorek pokroić tradycyjnie.

Do
buraczków dodać
kaszę,
kukurydzę,
jabłka,
dymkę ze
szczypiorkiem oraz
kiełki i
natkę pietruszki. Dodać
sos winegret. Wszystkie składniki wymieszać.
Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.