ßßß Cookit - przepis na Sałatka rzodkiewkowa z kiełkami i jajkiem

Sałatka rzodkiewkowa z kiełkami i jajkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
rzodkiewki, pęczek 1 sztuk
kiełki z rzodkiewek 5 łyżek stołowych
rzodkiew biała 1 sztuk
jajka ugotowane 4 sztuk
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
cebula 1 sztuk
sałata masłowa 0,5 sztuk
musztarda ostra 2 łyżek deserowych
ocet winny 0,5 szklanek
oliwa 5 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznania
Wykonanie:
Jajka obrać ze skorupek i podzielić na połówki. Oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę. Opłukane listki natki, kilka odłożyć do dekoracji, a resztę grubo posiekać.
Sos musztardowy: ocet utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Gdy przyprawy się rozpuszczą, powoli dolewać oliwę. Dodać musztardę i posiekaną cebulę. Ubić na jednolity sos. Wymieszać z połową posiekanej natki.
Opłukane, osuszone listki sałaty porwać na mniejsze kawałki. Oczyszczone rzodkiewki pokroić na cząstki. Oczyszczoną białą rzodkiew pociąć w plasterki. Pokrojone warzywa ułożyć na dużym talerzu. Na wierzchu położyć połówki jajek. Całość posypać kiełkami i resztą posiekanej natki. Polać sosem musztardowym. Udekorować odłożoną natką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5160/Salatka-rzodkiewkowa-z-kielkami-i-jajkiem