Wykonanie
Share the post "Surówka z
młodej kapusty / Young cabbage salad"Dziś przedstawiam szybki, łatwy i przyjemny przepis na surówkę z
młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się do każdego dania głównego, a zrobienie jej zajmie dosłownie kilka chwil. Przed podaniem warto wstawić ją na godzinkę do lodówki. Fajnie się wtedy “przegryzie” i będzie też przyjemnie chłodna. Polecam!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:1/3 główki
młodej kapusty, cienko posiekanej1
marchewka, obrana i starta na tarce1/4
cebuli, pokrojona w cienkie plasterkigarść
pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)garść
rzodkiewek, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzDressing:2 łyżeczki
musztardy1 łyżka
octu winnego lub
soku z cytryny1 łyżeczka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukru2 łyżki gęstej
śmietany lub
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezuPrzygotowanie:W większej misce wymieszaj wszystkie składniki surówki.W mniejszej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu.Wmieszaj dressing do surówki, dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj!Smacznego!
English versionYoung cabbage salad(4 servings)Ingredients:1/3 of young cabbage, thinly shredded1 carrot, peeled and grated1/4 onion, slicedhandful of cherry tomatoes, sliced(optional)handful of radishes, sliced (optional)1 tablespoon chopped parsleysalt, pepperIngredients for the dressing:2 teaspoons of
mustard1 tablespoon of
wine vinegar or lemon juice1 teaspoon of
olive oil1 teaspoon of sugar2 tablespoons of cream or greek yoghurt2 tablespoons of mayonnaisePreparation:In a large bowl, mix all salad ingredients.In a smaller bowl mix all dressing ingredients.Mix the dressing into the salad, season with salt and pepper if necessary and
serve!Enjoy!
Share the post "Surówka z
młodej kapusty / Young cabbage salad"