ßßß Cookit - przepis na Domowy majonez

Domowy majonez

nazwa

Wykonanie

Zrobienie domowego majonezu to żaden problem. Ma świeży i delikatny smak. Musimy go spożyć szybko, ponieważ przez zawartość świeżych jaj szybciej się psuje. Kolor ma lekko żółty przez wiejskie żółtko i dodatek musztardy.
Składniki:
1 jajo (najlepiej wiejskie)
280 ml oleju
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki octu winnego
szczypta soli, cukru i pieprzu
Do miski wbijam jajko, dodaję musztardę, ocet, sół, pieprz i cukier, całość ubijam. Następnie stopniowo w małych ilościach, cienkim strumieniem dodaję olej ubijając mikserem na średnich obrotach, będzie to trwało około 2-3 minut. Kiedy majonez jest gęsty i prawie biały to znaczy, ze jest gotowy. Jeśli chcemy, żeby majonez był mniej oleisty, możemy dodać więcej octu. Pieprzem i solą też doprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/przepis-na-majonez.html