Wykonanie
To moje naprawdę udane faszerowane papryczki-moim skromnym zdaniem,oczywiście :)Dość czasochłonne,ale dla odmiany,raz na jakiś czas można się poświęcić,tym bardziej,że moim domownikom smakowały.Źródłem pomysłu jest"1001 one pot,casseroles"z pominięciem dodatku
szafranu i zamianą
parmezanu na
cheddar.Wg.książki powinnam użyć 4 duże
papryki,ja nafaszerowałam 13 małych,a farszu zostało na jakieś 10-12 kolejnych więc jeśli zdecydujecie się na skorzystanie z przepisu,to proszę,zaopatrzcie się w bardzo duże
papryki lub sporo małych.Zapraszam:)
1
młoda cukinia - kroję w kostkę3 łyżki
oliwy15 dkg
pieczarek - oczyszczam,kroję w niewielkie kawałki2
cebulki ze
szczypiorem - kroję drobno2 ząbki
czosnku - przeciskam przez praskę1 łyżeczka
papryki w proszku1/4 łyżeczki
pieprzy kajeńskiego lub
chili - użyłam
chili25 dkg
czerwonej fasoli z puszki - waga po odsączeniu22 dkg
pomidorów - sparzam,obieram ze skórki,kroję w kostkę37,5 dkg
ryżu do paelli1.2 l
bulionu warzywnego12 dkg
szynki prosciutto cotto - kupiłam w plastrach i pokroiłam je w małe kwadraty12,5 dkg
zielonego groszku - użyłam mrożonego,podgotowałam wcześniej
natka pietruszki - ilość wg.uznania,posiekałam13 małych
czerwonych papryk - użyłam wszystkie,jakie miałam,jednak farszu wystarcza na więcej10-15 dkg
sera cheddar - ścieram na grubej tarce
sól i
pieprz do smaku-opcjonalniefolia aluminiowa do owinięcia
paprykNa patelni rozgrzewam
oliwę i wrzucam
cukinię,podduszam ok.3 min.na małym ogniu.Następnie dodaję
pieczarki,
cebulkę ze
szczypiorem,
czosnek,
paprykę w proszku i
chili,a po minucie
fasokę i
pomidory,mieszam i duszę 2 min.Dorzucam
ryż i mieszam,żeby pokrył się składnikami,następnie dolewam połowę porcji
bulionu,mieszam i duszę całość bez przykrycia ok.10 min.mieszam od czasu do czasu-trzeba uważać,żeby się nie przypalił.Następnie dodaję
groszek,
natkę,można doprawić do smaku,dolewam pozostałą porcję
bulionu,mieszam co jakiś czas,pozostawiam
ryż na wolnym ogniu,żeby wchłoną cały
bulion.Dodaję
szynkę.Następnie zdejmuję z ognia i przykrywam na kilka minut.W międzyczasie z
papryk odcinam górną część,pozostawiając ją do przykrycia,usuwam nasionka,płuczę i blanszuję we wrzącej wodzie 2 min.razem z odciętym wierzchem,odsączam.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Pojedynczą papryczkę owijam folią alumin.na dno
papryki wrzucam odrobinę
startego sera,nakładam farsz i posypuję
serem,przykrywam górną częścią
papryki z ogonkiem,zawijam folią i układam w naczyniu żaroodpornym.W ten sam sposób przygotowuję resztę
papryk.Zapiekam w nagrzanym piekarniku ok.30 min.Najsmaczniejsze tuż po zapieczeniu.Jeśli pominie się dodatek
szynki,
papryki doskonale nadają się dla wegetarian.Smacznego!!!