ßßß Cookit - przepis na Papryki faszerowane ryżem paella :)

Papryki faszerowane ryżem paella :)

nazwa

Wykonanie

To moje naprawdę udane faszerowane papryczki-moim skromnym zdaniem,oczywiście :)Dość czasochłonne,ale dla odmiany,raz na jakiś czas można się poświęcić,tym bardziej,że moim domownikom smakowały.Źródłem pomysłu jest"1001 one pot,casseroles"z pominięciem dodatku szafranu i zamianą parmezanu na cheddar.Wg.książki powinnam użyć 4 duże papryki,ja nafaszerowałam 13 małych,a farszu zostało na jakieś 10-12 kolejnych więc jeśli zdecydujecie się na skorzystanie z przepisu,to proszę,zaopatrzcie się w bardzo duże papryki lub sporo małych.Zapraszam:)
1 młoda cukinia - kroję w kostkę
3 łyżki oliwy
15 dkg pieczarek - oczyszczam,kroję w niewielkie kawałki
2 cebulki ze szczypiorem - kroję drobno
2 ząbki czosnku - przeciskam przez praskę
1 łyżeczka papryki w proszku
1/4 łyżeczki pieprzy kajeńskiego lub chili - użyłam chili
25 dkg czerwonej fasoli z puszki - waga po odsączeniu
22 dkg pomidorów - sparzam,obieram ze skórki,kroję w kostkę
37,5 dkg ryżu do paelli
1.2 l bulionu warzywnego
12 dkg szynki prosciutto cotto - kupiłam w plastrach i pokroiłam je w małe kwadraty
12,5 dkg zielonego groszku - użyłam mrożonego,podgotowałam wcześniej
natka pietruszki - ilość wg.uznania,posiekałam
13 małych czerwonych papryk - użyłam wszystkie,jakie miałam,jednak farszu wystarcza na więcej
10-15 dkg sera cheddar - ścieram na grubej tarce
sól i pieprz do smaku-opcjonalnie
folia aluminiowa do owinięcia papryk
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam cukinię,podduszam ok.3 min.na małym ogniu.Następnie dodaję pieczarki,cebulkę ze szczypiorem,czosnek,paprykę w proszku i chili,a po minucie fasokę i pomidory,mieszam i duszę 2 min.Dorzucam ryż i mieszam,żeby pokrył się składnikami,następnie dolewam połowę porcji bulionu,mieszam i duszę całość bez przykrycia ok.10 min.mieszam od czasu do czasu-trzeba uważać,żeby się nie przypalił.Następnie dodaję groszek,natkę,można doprawić do smaku,dolewam pozostałą porcję bulionu,mieszam co jakiś czas,pozostawiam ryż na wolnym ogniu,żeby wchłoną cały bulion.Dodaję szynkę.Następnie zdejmuję z ognia i przykrywam na kilka minut.W międzyczasie z papryk odcinam górną część,pozostawiając ją do przykrycia,usuwam nasionka,płuczę i blanszuję we wrzącej wodzie 2 min.razem z odciętym wierzchem,odsączam.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Pojedynczą papryczkę owijam folią alumin.na dno papryki wrzucam odrobinę startego sera,nakładam farsz i posypuję serem,przykrywam górną częścią papryki z ogonkiem,zawijam folią i układam w naczyniu żaroodpornym.W ten sam sposób przygotowuję resztę papryk.Zapiekam w nagrzanym piekarniku ok.30 min.Najsmaczniejsze tuż po zapieczeniu.Jeśli pominie się dodatek szynki,papryki doskonale nadają się dla wegetarian.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/08/papryki-faszerowane-ryzem-paella.html