Wykonanie
Jakże się cieszę,że zasmakowały mi zupy-kremy.Kiedyś niekorzystnie mi się kojarzyły i pewnie dlatego nie mogłam się do nich przekonać.Odkąd zmieniłam zdanie,wolę zupę-krem,która moim zdaniem,dzięki podsmażeniu produktów ma zupełnie inny smak,niż taką samą ze składników pokrojonych w kostkę.Nad kremem z
cukinii nie musiałam się długo zastanawiać-pyszna zupa szybko znikała z miseczek i zyskała uznanie domowników:)

20-25 dkg
filetów z kurczaka2
cukinie(wielkość,j.w.)
por2
cebulki dymki ze
szczypiorkiem(część do dekoracji,resztę podsmażam z
dymką)3 małe
marchewkipietruszkakawałek
selera3 nieduże
ziemniaki2 ząbki
czosnkususzona
bazylia i
rozmaryn oraz
sól i
pieprz do smaku3 łyżki zielonego pesto1,5-2 l
wodyświeży
koperekśmietanaolej do podsmażenia
Kurczaka kroję na kawałki,zalewam
wodą i podgotowuję.Na patelni rozgrzewam
olej,
dymkę z częścią szczyp.kroję i razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem podsmażam.Warzywa oczyszczam i kroję w kostkę,dodaję do
dymki i smażę.Gdy zmiękną dodaję do garnka z
mięsem,doprawiam
przyprawami i gotuję ok.20-30 min.Miksuję,dolewam
śmietanę(można ją rozprowadzić odrobiną zupy,żeby się nie zważyła),pesto i zupa gotowa.Na talerzach posypuję resztą
szczypioru i posiekanym
koperkiem.Smacznego!!!