Wykonanie
Patison jest rośliną z rodziny dyniowatych, nie tak znaną jak
cukinia czy sama
dynia, choć jest równie smaczny i zdrowy! Lekkostrawny, dietetyczny i bogaty w cenne dla naszego zdrowia właściwości.
Patison zawiera witaminę C, B1, B2, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. W zależności od odmiany,
patisony mogą być zielone, żółte, białe,
granatowe.Dzisiaj przepis na zupę z tą niedocenianą odmianą dyni -
patisonem. Jako, że w mojej rodzinie nie wszyscy są zwolennikami zup kremów, zrobiłam 2 wersje, które widoczne są na zdjęciach. Oczywiście to wciąż ta sama zupa, tylko jedna wersja jest zmiksowana :)

Składniki (ok. 4-5 porcji):ok. 1kg
patisonów (przed obraniem)1
cebula1
marchewpół
papryki czerwonej2 łyżki
kaszy jaglanej2 ząbki
czosnku2 listki świeżej
bazyliisól morska ziołowa lub jarzynka/
pieprz3 szklanki gorącej
wodyoliwa z oliwek extra virgin (1 łyżeczka na 1 porcję)
olej do smażeniaPrzygotowanie:1. Patisona/-y obrać ze skórki i usunąć pestki wraz z miąższem ze środka (chyba, że są to
młode małe
patisony to można pominąć ten proces). Pokroić w większą kostkę.2.
Cebulę,
marchew i
paprykę również pokroić w kostkę.3. W średnim garnku, na odrobinie
oleju zeszklić
cebulę i
czosnek, następnie dodać
marchew, po chwili
paprykę. Podsmażać ok. 5 minut, cały czas mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Następnie dodać
patisona i
kaszę jaglaną, zalać 3 szklankami
wody.4. Przyprawić
solą morską ziołową lub jarzynką (ok. 1,5 łyżeczki), szczyptą
pieprzu, dodać
bazylię. Zagotować, po czym zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wszystkie warzywa staną się miękkie (jeśli chcemy krem, to warzywa mogą się nawet lekko rozgotować).5. Pod koniec gotowania spróbować i ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem.6. Jeżeli chcemy zupę krem, odstawić do ostygnięcia, po czym zblendować (jeśli wyjdzie za gęsta można dodać odrobinę
wody (wcześniej zagotowanej).7. Warto dodać do każdej z porcji po łyżeczce
oliwy z oliwek, która jest bardzo zdrowa - ważne, żeby to zrobić chwilę przed podaniem do lekko przestudzonej zupy, aby
oliwa nie straciła swoich cennych właściwości.Zupa doskonale smakuje z dodatkiem
koperku lub
natki pietruszki.
