Wykonanie
Na blogu już przedstawiłam dwukrotnie przepis na naleśniki orkiszowe, najpierw z
bananami,
migdałami i
daktylami, później z warzywami . Przepis na ciasto pozostaje niezmienny, jednak dziś w roli farszu występuje
szpinak.
Szpinak jest źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie, anemię i kobietom ciężarnym.

Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki orkiszowej typ 700szklanka
mleka (ja użyłam
mleka sojowego)szklanka
wody2
jajkaszczypta
soli+
olej roślinny do smażeniaSkładniki na farsz:opakowanie
mrożonego szpinaku 450gpół
cebuli2 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietany owsianej lub ryżowej (opcjonalnie)
sól morska ziołowapieprzSkładniki na sos:1 szklanka
mleka roślinnego (u mnie standardowo
sojowe)2 łyżki
masła2 łyżki
mąki orkiszowej typ 700
sól morskagałka muszkatołowaPrzygotowanie:1. Robimy naleśniki - wszystkie składniki na ciasto razem zmiksować. Ciasto wylać na słabo rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce
oleju (tylko pierwszego naleśnika,
potem smażymy na suchej patelni) po obu stronach, obracając je tylko raz.2. Następnie przygotowujemy farsz -
szpinak rozmrażamy w garnuszku, odparowujemy nadmiar
wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, pokrojoną w kostkę
cebulę i
śmietanę. Doprawić i wymieszać3. Sos -
masło rozpuścić w garnuszku, dodać
mąkę orkiszową. Zalać
mlekiem, doprawić do smaku
solą morską i
gałką muszkatołową, zagotować (cały czas mieszając).4.
Szpinak zawinąć w naleśniki. Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiekać ok. 10 min w 200'

