Wykonanie

Bardzo lubię kuchnię włoską, wszystko wszystko począwszy od pizzy, przez
makarony po desery ;-) Tym razem przepis na ravioli ze
szpinakiem zapiekane z
sosem pomidorowym ;-) Przepis wymyśliłam sama, bo nie mogłam znaleźć jednego przepisu gdzie nie będzie napisane w szklankach/łyżkach ile czego należy dodać, a ja na swoją zamówioną wagę dalej czekam ;-(Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki3
jajkaodrobina
soliSkładniki na farsz:
mrożony szpinak (ja używam tego w kostkach - zużyłam 4 kostki)20 małych
pieczarek2
cebule4 ząbki
czosnkupół lazura3 łyżki
śmietanyłyżeczka
gałki muszkatołowejsól morskapieprzmasłoSkładniki na
sos pomidorowypuszka
pomidorów3 ząbki
czosnku1
cebula3 łyżki koncentratu rozprowadzone w 3 łyżkach
wodybazylia (najlepiej świeża)
pieprzZaczynamy od zrobienia ciasta, mieszamy wszystkie składniki wyrabiamy przez około 15 minut. Uwaga! ciasto jest twarde (to nie są pierogi ;) ) więc nie tylko wyrobić jest ciężko, ale jeszcze gorzej rozwałkować, żeby było cieniutkie - ja miałam zakwasy w rękach;-) Ciasto rozdzielamy na 2 równe części po czym każdą z części staramy się rozwałkować na prostokąt - nożem wyrównujemy brzegi. Jak już mamy prostokąt zginamy go na pół, żebyśmy wiedzieli do kąd można nakładać farsz.Jeśli chodzi o farsz to kroimy
cebulkę w drobniuteńko kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany
olej. Kroimy
pieczarki - również bardzo drobniutko, gdy
cebula jest już brązowa dorzucamy
pieczarki i czekamy aż
woda wyparuje wtedy szybko dodajemy
masło, tak żeby
pieczarki były brązowe. Dodajemy
czosnek i
szpinak. W miseczce mieszamy
śmietanę drobno pokrojony lazur,
gałkę muszkatołową,
pieprz i
sól po czym wlewamy na patelnię i mieszamy z resztą farszu. Odstawiamy do wystygniecia.Wracamy do ciasta ;-) Gdy farsz jest już chłodny malutką łyżeczką kładziemy farsz na ciasto w 3 rzędach, tak jak jest pokazane na zdjęciu, po czym przykrywamy drugą częścią ciasta i przyciskamy
między farszem (warto posmarować w tych miejscach
wodą), Po czym kroimy kwadraty, i widelcem przyciskamy dookoła, żeby ciasto się dobrze zlepiło. Ravioli gotujemy w posolonej wodzie od wypłynięcia na wierch 6 minut.


Gdy ravioli są gotowe, zaczynamy robić
sos pomidorowy.
Cebulę smazymy na
oliwie lub
maśle, gdy jest szklista dodajemy
sos pomidorowy,
czosnek i koncentrat rozrobiony w wodzie. Doprawiamy wedle uznania.Piekarnik rozgrzewamy do 170C, blaszkę smarujemy tłuszczem, kładziemy ravioli i polewamy
sosem pomidorowym. Pieczemy przez około 10 minut. Ravioli podajemy posypane
parmezanem (wybaczcie mi miałam w domu tylko
mozzarellę!).SMACZNEGO!O.