ßßß
Bardzo lubię kuchnię włoską, wszystko wszystko począwszy od pizzy, przez makarony po desery ;-) Tym razem przepis na ravioli ze szpinakiem zapiekane z sosem pomidorowym ;-) Przepis wymyśliłam sama, bo nie mogłam znaleźć jednego przepisu gdzie nie będzie napisane w szklankach/łyżkach ile czego należy dodać, a ja na swoją zamówioną wagę dalej czekam ;-(Składniki na ciasto:3 szklanki mąki3 jajkaodrobina soliSkładniki na farsz:mrożony szpinak (ja używam tego w kostkach - zużyłam 4 kostki)20 małych pieczarek2 cebule4 ząbki czosnkupół lazura3 łyżki śmietanyłyżeczka gałki muszkatołowejsól morskapieprzmasłoSkładniki na sos pomidorowypuszka pomidorów3 ząbki czosnku1 cebula3 łyżki koncentratu rozprowadzone w 3 łyżkach wodybazylia (najlepiej świeża)pieprzZaczynamy od zrobienia ciasta, mieszamy wszystkie składniki wyrabiamy przez około 15 minut. Uwaga! ciasto jest twarde (to nie są pierogi ;) ) więc nie tylko wyrobić jest ciężko, ale jeszcze gorzej rozwałkować, żeby było cieniutkie - ja miałam zakwasy w rękach;-) Ciasto rozdzielamy na 2 równe części po czym każdą z części staramy się rozwałkować na prostokąt - nożem wyrównujemy brzegi. Jak już mamy prostokąt zginamy go na pół, żebyśmy wiedzieli do kąd można nakładać farsz.Jeśli chodzi o farsz to kroimy cebulkę w drobniuteńko kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Kroimy pieczarki - również bardzo drobniutko, gdy cebula jest już brązowa dorzucamy pieczarki i czekamy aż woda wyparuje wtedy szybko dodajemy masło, tak żeby pieczarki były brązowe. Dodajemy czosnek i szpinak. W miseczce mieszamy śmietanę drobno pokrojony lazur, gałkę muszkatołową, pieprz i sól po czym wlewamy na patelnię i mieszamy z resztą farszu. Odstawiamy do wystygniecia.Wracamy do ciasta ;-) Gdy farsz jest już chłodny malutką łyżeczką kładziemy farsz na ciasto w 3 rzędach, tak jak jest pokazane na zdjęciu, po czym przykrywamy drugą częścią ciasta i przyciskamy między farszem (warto posmarować w tych miejscach wodą), Po czym kroimy kwadraty, i widelcem przyciskamy dookoła, żeby ciasto się dobrze zlepiło. Ravioli gotujemy w posolonej wodzie od wypłynięcia na wierch 6 minut.
Gdy ravioli są gotowe, zaczynamy robić sos pomidorowy. Cebulę smazymy na oliwie lub maśle, gdy jest szklista dodajemy sos pomidorowy, czosnek i koncentrat rozrobiony w wodzie. Doprawiamy wedle uznania.Piekarnik rozgrzewamy do 170C, blaszkę smarujemy tłuszczem, kładziemy ravioli i polewamy sosem pomidorowym. Pieczemy przez około 10 minut. Ravioli podajemy posypane parmezanem (wybaczcie mi miałam w domu tylko mozzarellę!).SMACZNEGO!O.