Wykonanie
Ciasto
marchewkowe to jedno z moich ulubionych. Jest wilgotne, miękkie i idealne w połączeniu z kremem budyniowym. Łatwe do zrobienia! Przepis na ciasto podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki, ale i tak go nieco zmodyfikowałam. Polecam bo jest naprawdę pyszne!

Składniki:Ciasto:2/3 szklanki
mąki orkiszowej typ 7001/3 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej¾ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu¼ łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soli morskiej1/3 szklanki
oleju rzepakowego2
jajka roztrzepane1 szklanka posiekanych
orzechów włoskichpół szklanki posiekanych, odsączonych
brzoskwiń (z puszki lub świeżych)1 szklanka startej
marchewki (na średnich oczkach)1 łyżeczka startego
imbiruKrem budyniowy:
budyń(przepis tutaj):½ litra
mleka1
żółtko3 lekko czubate łyżki
skrobi kukurydzianej1 łyżka
syropu klonowego (albo z agawy)1 płaska łyżeczka dobrego
masła2 łyżki
masła1 łyżeczka drobno zmielonego
cukru trzcinowegostarte
migdały i
wiórki kokosowe do posypaniaPrzygotowanie:CiastoW jednej misce łączymy składniki suche:
mąkę,
cukier trzcinowy,
sól, proszek,
sodę i
przyprawy.W drugiej misce roztrzepujemy
jajka i łączymy z
olejem.Łączymy zawartość obu misek, dodajemy startą
marchewkę,
orzechy,
brzoskwinie i mieszamy całość łyżką.Tortownicę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy lekko
margaryną. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w 175 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy po ostygnięciu.Krem budyniowyPrzygotowujemy
budyń (przepis) i go studzimy (co jakiś czas mieszając, aby nie zrobił się zbyt twardy). Jak
budyń jest już letni, dodajemy 2 łyżki
masła, 1 łyżeczkę
cukru i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Jeżeli
budyń jest za gęsty lub jeśli pojawią się grudki, można dodać troszkę (!)
mleka. Gotowym kremem smarujemy wierzch ciasta przy pomocy dużego noża. Kremu spokojnie starczy też na dekorację (ja użyłam pistolet do wyciskania kremu, ale można też użyć papieru do pieczenia, zawijając go w stożek i ucinając końcówkę). Wierzch posypałam startymi (w blenderze)
migdałami i wiórkami kokosowymi.Dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce.