Wykonanie
Myślałam wczoraj wieczorem nad tym jak wykorzystać jeszcze
mąkę kokosową . Aż w końcu do głowy przeszedł mi pomysł na ciasto
marchewkowe ! Klasycznie dodałam do niego
cynamon oraz
orzechy włoskie . Wierzch wysmarowałam
kokosową ricottą . Ciasto pachnie cudownie, bardzo spodobała mi się jego struktura i generalnie jest pyszne i zdrowe! Czuję, że będzie coraz więcej wypieków z udziałem tej
mąki :)




owsiano-
kokosowe ciasto
marchewkowe z
orzechami włoskimi podane z
kokosową ricottą*oat-coconut carrot
cake with walnuts served with coconut
ricotta**
ricotta +
wiórki kokosowe*
ricotta + grated coconut

Składniki:- 3-4 łyżki
mąki owsianej- 2 łyżki
mąki kokosowej-
jajko-
mleko (do odpowiedniej konsystencji)- ok. 1/2 łyżeczki
cynamonu-
orzechy włoskie (siekane) - łyżka-
marchew (starta na małych oczkach)- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie. Przełożyć do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem lub wysmarowanego lekko tłuszczem. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Zabawne jest to, że całkiem podobne ciasto dziś znalazło się u Whiness :) Przyznaję, że to całkowity zbieg okoliczności, bo gdy moje siedziało już w piekarniku dopiero wtedy zauważyłam nowy wpis Anity.Jak zapowiada się weekend? Bardzo pracowicie. Czeka na mnie, nie mały, stos notatek i książek. Już dawno takiego weekendu nie było, ale zawsze przychodzi czas na powrót. W każdym bądź razie - nie narzekam, a biorę się do pracy, by szybciej skończyć i znaleźć chwilę dla siebie. Miłej soboty!P.S. Naleśniki dziś będą :D