Wykonanie
Placek dzisiaj smażę. Zamiast wielu mniejszych stawiam na jeden duży. Dodałam
ricottę zarówno do jak i na. Smak ma
kasztanowy, dzięki
czemu można odczuć jego bardzo przyjemną
słodycz. Podany z
nerkowcami oraz słodkim
waniliowo -
truskawkowym miodem . Gorzkiej, rozpuszczającej się,
czekolady też nie zabrakło. Dodatkiem zostały jeszcze
truskawki, podarowane mi przez babcie.
Krajowe, całkiem smaczne, słodkie i pachnące... aczkolwiek jeszcze nie te najlepsze. Puszysty, gruby i lekki, a z tymi dodatkami tak na bogato. Można się zasłodzić z rana!


kasztanowy placek z
ricottą podany z
miodem waniliowo-
truskawkowym,
ricottą,
truskawkami,
nerkowcami oraz
gorzką czekoladąchesnut pancake with
ricotta served with vanilla-strawberry honey,
ricotta, strawberries, cashew nuts and dark chocolate

Składniki:- ok. 1/2 szklanki
mąki kasztanowej-
jajko- 65-70g
ricotty- trochę
mleka- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejMąkę wymieszać z
żółtkiem,
ricottą oraz
sodą. Dodać trochę
mleka, by konsystencja nie była zbyt zwarta, bardziej płynna. Następnie ubić
białko i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni pod przykryciem, z obu stron. Ja użyłam
oleju kokosowego, może być oliwa/olej rzepakowy/masło/itp. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Piątek już dzisiaj. Tak szybko. Znowu weekend, ale nie narzekam oczywiście ;) Poza tym pogoda jest piękna... chce się żyć .Przesłanie z kalendarza na dziś. Miłe słowa. Może warto je sobie czasem w głowie powtarzać, by w końcu uwierzyć w siebie.Jesteś silna. Jesteś mądra.Bądź dla siebie dobra.B.Pawlikowska