ßßß Cookit - przepis na 671. wypasiony, gruby placek.

671. wypasiony, gruby placek.

nazwa

Wykonanie

Placek dzisiaj smażę. Zamiast wielu mniejszych stawiam na jeden duży. Dodałam ricottę zarówno do jak i na. Smak ma kasztanowy, dzięki czemu można odczuć jego bardzo przyjemną słodycz. Podany z nerkowcami oraz słodkim waniliowo - truskawkowym miodem . Gorzkiej, rozpuszczającej się, czekolady też nie zabrakło. Dodatkiem zostały jeszcze truskawki, podarowane mi przez babcie. Krajowe, całkiem smaczne, słodkie i pachnące... aczkolwiek jeszcze nie te najlepsze. Puszysty, gruby i lekki, a z tymi dodatkami tak na bogato. Można się zasłodzić z rana!
kasztanowy placek z ricottą podany z miodem waniliowo-truskawkowym, ricottą, truskawkami, nerkowcami oraz gorzką czekoladą
chesnut pancake with ricotta served with vanilla-strawberry honey, ricotta, strawberries, cashew nuts and dark chocolate
Składniki:
- ok. 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- jajko
- 65-70g ricotty
- trochę mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę wymieszać z żółtkiem, ricottą oraz sodą. Dodać trochę mleka, by konsystencja nie była zbyt zwarta, bardziej płynna. Następnie ubić białko i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni pod przykryciem, z obu stron. Ja użyłam oleju kokosowego, może być oliwa/olej rzepakowy/masło/itp. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Piątek już dzisiaj. Tak szybko. Znowu weekend, ale nie narzekam oczywiście ;) Poza tym pogoda jest piękna... chce się żyć .
Przesłanie z kalendarza na dziś. Miłe słowa. Może warto je sobie czasem w głowie powtarzać, by w końcu uwierzyć w siebie.
Jesteś silna. Jesteś mądra.
Bądź dla siebie dobra.
B.Pawlikowska
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/04/671-wypasiony-gruby-placek.html