Wykonanie
Przygotowania do tego wypieku można zacząć nawet wtedy, gdy goście pukają już do drzwi:) To pyszne ciasto
biszkoptowe wykorzystuje zasadę „wszystko naraz”, przez co jest łatwe i błyskawiczne do przygotowania. Podobnie można je spałaszować za jednym zamachem:) Pamiętajmy tylko, że składników tego typu ciast nie należy zbyt długo ubijać, gdyż przez to masa stanie się zbyt mokra, a więc ciężka, i ciasto opadnie. Dodatek mielonych
migdałów pomaga zachować większą wilgotność
biszkoptu.
SKŁADNIKI:175 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej175 g miękkiego
masła175 g
cukru trzcinowego25 g mielonych
migdałów1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowej3
jajka1-2 łyżki
mlekacukier puder do oprószenia i odrobina
masłaWYKONANIE:Wszystkie składniki ciasta włóż do dużej miski i utrzyj je na puszystą masę - nie dłużej niż 2 minuty. Nałóż ciasto do wysmarowanej i wysypanej
mąką tortownicy o średnicy około 20 cm - ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, dlatego mój
biszkopt nie jest aż tak wysoki:) Piecz ciasto w 180 °C przez 40-50 minut, aż będzie rumiane i upieczone w środku, co sprawdzisz za pomocą wykałaczki. Jak ciasto jest jeszcze ciepłe, posmaruj go nieco
masłem - gdy się rozpuści, pozostawi cudowny
maślany posmak. Przed podaniem oprósz ciasto
cukrem pudrem.Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.