ßßß
SKŁADNIKI:175 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej175 g miękkiego masła175 g cukru trzcinowego25 g mielonych migdałów1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowej3 jajka1-2 łyżki mlekacukier puder do oprószenia i odrobina masłaWYKONANIE:Wszystkie składniki ciasta włóż do dużej miski i utrzyj je na puszystą masę - nie dłużej niż 2 minuty. Nałóż ciasto do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm - ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, dlatego mój biszkopt nie jest aż tak wysoki:) Piecz ciasto w 180 °C przez 40-50 minut, aż będzie rumiane i upieczone w środku, co sprawdzisz za pomocą wykałaczki. Jak ciasto jest jeszcze ciepłe, posmaruj go nieco masłem - gdy się rozpuści, pozostawi cudowny maślany posmak. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.