ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasto puddingowe z gruszkami

Migdałowe ciasto puddingowe z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak cierpieć na nadmiar gruszek, z którymi wprost trzeba coś zrobić;) Mogłyby to być jakieś przetwory, kompot czy coś w tym stylu, ale nie w moim przypadku! Oczywiście nie mogłam pozwolić sobie na wykorzystanie ich do czegokolwiek, musiałam zrobić coś wyjątkowego. Po dłuuugich poszukiwaniach odpowiedniego przepisu zdecydowałam się na to ciasto. Oczywiście skończyło się tak, że wykorzystałam może ze cztery sztuki, zostając z i tak dużą ich ilością;)
Efekt? Niesamowity. Może nie prezentuje się bardzo imponująco, ale doświadczenie uczy, że nie należy kierować się pozorami;) Kto by nie lubił puddingowego ciasta, i to migdałowego. Zjadłam chyba ze dwa kawałki (co nie zdarza się często, bo dbam o linię;)), więc musiało być pyszne .
- 20g masła
- kilka gruszek
- łyżka cukru
- 150g miękkiego masła
- 125g cukru pudru- myślę, że można dodać mniej, ale
to ciasto raczej ma być porządnie słodkie;)
- 2 jajka
- 75g pełnoziarnistej mąki samorosnącej
(użyłam zwykłej pełnoziarnistej z dodatkiem 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody)
- 75g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
Roztopić na dużej patelni 20g masła i rozpuścić w nim łyżkę cukru.
Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.
Gotować 5- 10 minut, kilka razy obracając, aż zmiękną i zaczną zmieniać kolor.
Wystudzić.
W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na lekką i jasną masę.
Wbić po jednym jajka, za każdym razem dodając łyżkę mąki.
Wymieszać resztę mąki, migdały i cynamon i dodać do masy.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 20cm.
Na wierzchu rozłożyć gruszki (opadną) i polać pozostałym na patelni sokiem
(nie użyłam całego, ale myślę, że nic by się nie stało).
Piec w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 minut (ew. sprawdzić patyczkiem).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i zdjąć obręcz tortownicy.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Przepis znalazłam na stronie Channel 4 (klik).
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2011/12/migdaowe-ciasto-puddingowe-z-gruszkami.html